12. yılını kutlayan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, destekçiler, ilgili kuruluşlar, STK temsilcileri ve sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yürüten akademisyenlerin, profesyonellerin ve sanatçıların katılımı ile gerçekleşti.
SYFF2019 seçkisinin tanıtımının yapıldığı gecede, festival kurucularından Tuna Özçuhadar, festivalin ilk yola çıktığı günden bugüne evrildiğini, artık daha etki odaklı bir yaklaşım sergilediklerini dile getirdi. Bugün toplumda değişim yaratmak, bireyleri fark yaratabileceklerine dair ilham vermek ve harekete geçirmek amacıyla özel bir seçki oluşturduklarını ifade etti. Festival ekibi festivalin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm destekçilere, gönüllülere ve katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sundu.
Geceye katılan ve festivali sekiz yıldır destekleyen Henrich Böll Stiftung Derneği’nin Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, kısa bir konuşma yaparak çözüm odaklı, umut veren böyle bir festivale destek vermekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Festival seçkisinde yer alan filmlerin akıllıca çözümler ile ilham verdiğini iletti. Önümüzdeki sene festivalde tekrar biraraya gelindiğinde birçok soruna çözüm üretilmiş olunmasını temenni etti.
Festivalin destekçilerinden UNDP Türkiye’nin Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını destekleyen bir festival olduğunu belirtti. Festivale gösterilen ilginin ve katılımın memnuniyet verici olduğunu, seçkideki filmlerin güçlü sorunların üstesinden nasıl gelinebileceğini gösterdiğini ve ilham verdiğini aktardı. Başka bir dünyamız olmadığı için B planımız olmadığını, A planını birlikte çalışarak başarmak durumunda olduğumuzu söyledi.
Açılış Filmi Ağaçların Adamı / The Man of The Trees
Açılış gecesinde Andrea Trivero’nun yönetmenliğini yaptığı Ağaçların Adamı / The Man of The Trees filminin gösterimi yapıldı. Film, elli yılda bir milyondan fazla ağaca can vermiş ve hayali bir milyon ağaç daha yetiştirebilmek olan Burkina Fasolu Daniel Balima’nın 19 dakikalık umut öyküsünü anlatıyor. Festivalde dünyanın birçok farklı ülkesinden iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, bir insan hakkı olarak barınma ve konut, toplumsal dönüşüm, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği ve çocuk köleliği, sürdürülebilir üretim, sorumlu tedarik zinciri, barış, ekosistem restorasyonu, deniz permakültürü, enerjinin demokratik üretimi ve paylaşımı, vb. birçok konuyu bütüncül bir bakış açısıyla aktaran filmler gösterilecek.
21-24 Kasım tarihlerinde Institut Français ve Salt Beyoğlu‘nda gerçekleşecek SYFF2019 izleyenlerini küresel sorunların yerel yansımalarını ve ilham verici yerel çözüm girişimlerini görmek üzere Gana, Kosta Rika, Endonezya, Hindistan, ABD, Avustralya, Avusturya, İsveç, İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Hong Kong, Türkiye, Peru, Lübnan, Yeni Zelanda, Burkina Faso, Meksika, Uganda, Kenya, Etiyopya, Nijerya, Senegal, Güney Kore, İsviçre ve Bangladeş’e götürüyor.
Festival süresince ayrıca ilham veren konuşmacılar ve performanslar da izleyicilerle bulaşacak.
Festival programı için http://www.surdurulebiliryasam.org/ ziyaret edilebilir.
SYFF2019 Seçkisi
- 2040 (Yönetmen: Damon Gameau, Avustralya, 2019, 92′)
- Baskı / Push (Yönetmen: Fredrik Gertten, İsveç, 2019, 92′)
- Kalıbını Doldurmak: Bir Butik Çikolata Hikayesi / Setting the Bar: A Craft Chocolate Origin Story (Yönetmen: Tim Shephard, ABD, 2019, 85′)
- Büyük Yeşil Duvar / The Great Green Wall (Yönetmen: Jared P. Scott, İngiltere, 2019, 92′)
- Cesur Barış / A Bold Peace (Yönetmen: Matthew Eddy ve Michael Dreiling, Kosta Rika, ABD, 2016, 90′)
- Ekotopya / Ekotopia (Yönetmen: Ufuk Tambaş, Türkiye, 2018, 40′)
- Gerçek Servet / Redefining Prosperity (Yönetmen: John de Graaf, ABD, 2018, 57′)
- Görünmez Eller / Invisible Hands (Yönetmen: Shraysi Tandon, Gana, Çin, Hindistan, Hong Kong, Endonezya, ABD, 2018, 80′)
- Ormanların Zamanı / Le Temps des Forêts (Yönetmen: François-Xavier Drouet, Fransa, 2018, 103′)
- Sofra / Soufra (Yönetmen:Thomas A. Morgan, Lübnan, ABD, 2017, 73′)
- Turist İstilası / Overbooking (Yönetmen: Álex Dioscórides Gomis, İspanya, 2019, 56′)
- Ütopyaya Dönüş / Utopia Revisited (Yönetmen: Kurt Langbein, Avusturya, 2018, 91′)
- Yarını Yaratmak / Inventing Tomorrow (Yönetmen: Laura Nix, Hindistan, Meksika, Endonezya, ABD, 2018, 87′)
- Acil Çırak Aranıyor / Urgent Tyro Wanted (Yönetmen: Osman Çakır, Türkiye, 15′)
- Ağaçların Adamı / The Man of the Trees (Yönetmen: Andrea Trivero, İtalya, 2018, 19′)
- Aptallar ve Hayalperestler / Fools and Dreamers (Yönetmen:Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, Yeni Zelanda, 2019, 30′)
- Az Atıklı Yaşam / Life With Less Waste (Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, Yeni Zelanda, 2019, 9′)
- Bir Şarkı bir Türü Nasıl Kurtardı? / How a Song Saved a Species (Yönetmen:Rémi Cans, Fransa, İspanya, 2019, 2′)
- Fil Öldürmekten Arıcılığa / From Killing Elephants to Keeping Bees (Yönetmen: Jason Taylor ve Chintan Gohil, Uganda, İngiltere, 2018, 2‘)
- Gıdanın Geleceği ve Gerald Miles / The Future of Food and Gerald Miles (Yönetmen: Jason Taylor ve Chintan Gohil, İngiltere, 2016, 5′)
- Giysilerimi Kim Üretti? / Who Made my Clothes? (Yönetmen: MJ Delaney, İngiltere, 2018, 2′)
- Hindistan’da Hiperyerel Plastik Atık Toplama / A Hyperlocal Plastic-Waste Collection Service for Indian cities (Yönetmen: Niyantha Shekar, Hindistan, 2019, 4′)
- Mimaride Enstrümanlar: Pianodrome’un İnşası / Instruments in the Architecture: Building the Pianodrome (Yönetmen: Austen McCowan ve Will Hewitt, İngiltere, 2019, 13′)
- Niamh’ın Sihirli Tohumları/Niamh’s Magical Seeds (Yönetmen: Jason Taylor, İngiltere, 3′)
- Ogiek’ler ve Toprak Hakkı / The Ogiek Community and a Right to Land (Yönetmen: Jason Taylor ve Chintan Gohil, Kenya, İngiltere, 2018, 7′)
- Plummery Çiftliği / The Plummery (Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, Yeni Zelanda, 2019, 8′)
- Tanya Hawkes ve Arılar / Tanya Hawkes and Bees (Yönetmen: Jason Taylor, İngiltere, 2017, 1′)
- Tohum Avı / Hunting for Seed (Yönetmen: Jason Taylor, İngiltere, 2018, 3′)