Once
Yönetmen: John Carney
Senaryo: John Carney
Oyuncular: Glen Hansard (guy), Markéta Irglová (girl), Bill Hodnett (guy’s dad),Danuse Ktrestova (girl’s mom)
Türü: Müzikal, Romantik, Drama
Yapımcı Firma: Bórd Scannán na hÉireann
Yapım Yılı: 2006
Ülkesi: İrlanda
Süre: 85 Dakika
Filmin Konusu:
Baba mesleği olan elektrikli süpürge tamirciliği yapan ve müziğe karşı ilgisi ve yeteneği olan bir sokak müzisyenin karşısına bestesini beğenen bir kız çıkar. Kız Çek Cumhuriyeti’nden İrlanda’ya göç etmiş, müzik konusunda yetenekli olan ancak yaşamını sokakta gül satarak kazanmaya çalışan biridir. İkisinin de geride bıraktığı sevgilisi veya eşi vardır, ve ikisi de hayata tutunmaya çabalamaktadırlar. Müzik onlar için bir çıkış noktası olur.
Kız, erkeği yetenekli olduğuna ve bestelerinin oldukça iyi olduğuna ikna eder ve bir yandan da bestelerine söz yazarak, piyano çalarak ve şarkıları seslendirerek yardımcı olur. Erkek, müziğini daha geniş çevrelere duyurmak amacıyla Londra’ya gitmeye karar verir ve giderken yanında bir kayıt olmasını ister. Kız ile beraber stüdyo ayarlarlar ve kendisi gibi sokak müzisyenleriyle beraber stüdyoya girerek şarkılarını kaydederler.
Tüm bu gelişmeler arasında arkadaşlıktan öteye giden bir ilişki olur, ve gel gitler içerisinde yaşarlar. Her ikisinin geride bıraktığı eşleri, aile düzenleri bir kaç engeldir önlerinde. Bir türlü adı koyulmayan ilişkileri erkeğin Londra’ya gidişiyle başlamadan biter.
130 bin avro gibi düşük bir bütçeye sahip olan filmin çekimleri 2 handycam ile tamamlanmış. Senaryoyu yazan ve filmi yöneten John Carney, mekan olarak vakit geçirmekten keyif aldığı Dublin’in arka sokaklarını tercih etmiştir. Filmde başrolü oynayan iki oyuncu da müzik kökenli; biri The Frames grubunun vokalisti Glen Hansard ve diğeri müzisyen Markéta Irglová. Ayrıca ikisinin canlandırdığı karakterlerin ismi yok. Kısacası hangi açıdan bakarsak bakalım Once minimal bir film olarak karşımızda duruyor.
Filmin Ödülleri:
2008 – Oscar Ödülleri – “En iyi orijinal şarkı”
2008 – Broadcast Film Critics Association Ödülleri – “En iyi şarkı”
2008 – Central Ohio Film Critics Association Ödülleri – “En iyi film müzikleri”
2008 – Chlotrudis Ödülleri – “En iyi film”
2008 – Evening Standard British Film Ödülleri – “Umut vadeden Yönetmen Ödülü”
2008 – Independent Spirit Ödülleri – “En iyi yabancı film”
2008 – Mons International Festival of Love Films – “Büyük Ödül”
2007 – Chicago Film Critics Association Ödülleri – “En iyi film müzikleri”
2007 – Dallas-Fort Worth Film Critics Association Ödülleri – “Russell Smith Ödülü”
2007 – Dinard British Film Festivali – “Özel Mansiyon”
2007 – Dublin International Film Festivali – “İzleyici Ödülü”
2007 – Flanders International Film Festivali – “Genç Jüri Ödülü”
2007 – Phoenix Film Critics Society Ödülleri – “En iyi orijinal şarkı”
2007 – Florida Film Critics Circle Ödülleri – “En iyi orijinal şarkı”
2007 – Sundance Film Festivali – “İzleyici Ödülü”
Filmin Fragmanı:
https://www.youtube.com/watch?v=FWJIylZ8VyM
2 yorum
British Independent Film Awards’ta yabancı dilde en iyi bağımsız film dalında aday olan ve müzikleriyle adından epeyce söz ettiren harika film if bağımsız filmler festivalinde de gösterilmişti.Müziğin ve duyguların bir bütün olmayı başarabildiği filmleri sevenlerin kaçırmaması gereken bir film.
Filmi bir kaç kez izledim. Uzun zamandır bu kadar keyif aldığım bir film karşıma çıkmamıştı. Tabi filmin üzerimde bıraktığı etkinin büyük olmasında, müzisyen oluşumun da etkisi vardır fakat filmden gerçekten çok etkilendim. Bağımsız film olması da kanaatimce filmin değerine değer kattı. Mutlaka izlenmeli…