Pembe Hayat KuirFest ikinci kez Berlin’e gidiyor! Bi’bak ortaklığı ile üç haftalık programı ile Berlin’deki sinema severler ile buluşacak KuirFest Berlin 2019’un bu seneki teması: Kuir Feminist İsyankarlar!
Ankara’daki LGBTİ+ etkinliklere gelen süresiz yasaklara karşı sınırları aşan ve yeni alanlar yaratan KuirFest Berlin’in sunduğu Kuir Feminist İsyankarlar; filmler, konuşmalar, performanslar ve atölyelerden oluşan bir program serisi olarak karşımıza çıkıyor. Pembe Hayat KuirFest’ten Esra Özban ile Esma Akyel’in küratörlüğünü yaptığı film programı, kültürel ve coğrafi boyutlarının yanı sıra, sinemada cinsiyet ve cinselliğe dair kuir feminist bakış açılarına alan açmayı ve bunları keşfetmeyi amaçlıyor. Program; kuir feminist karşı-tarihlerle, zaman/mekân/cinsiyet bükücü anlatılarla kuir feminist oyunbozanlarla ve/veya gaz verenlerle çeşitli karşılaşma alanları sunuyor.
23 Mayıs: KuirFest Berlin 2019’a hoşgeldiniz!
Festival, 23 Mayıs Perşembe günü Madi Nullius gösterimi ile KuirFest Berlin’in perdelerini aralamaya hazırlanıyor. Açılış filminin ardından düzenleyeceği açılış partisinde Gazino Neukölln ve Korospular’ın sahnesine ev sahipliği yapacak. Parti, DJ Şevval Kılıç, Samy Winehouse ve Elif KK’nın DJ performansıyla devam edecek.
Adını, sahipsiz toprak anlamına gelen “terra nullius” deyiminden alan Madi Nullius (Terror Nullius, 2018), alışılmadık biçimsel tarzı, anti-sömürgeci ve feminist içeriği ile dikkat çeken bir kuir sinema örneği. Mekansal olarak Çılgın Max 2: Yol Savaşçısı’nın tekinsiz çöl setinde geçen film, mash up tekniğini kullanarak, sömürgeci Avustralya tarihini, kendi sinema ve televizyon tarihini araçsallaştırarak madiliyor. Üç bölümden film, bağlam değiştiren, yapısökümcü montajı sayesinde, ifşa eden eleştirel imajlar yaratarak, Avustralya sinema tarihinden azınlıkları intikamcıya dönüştürüyor.
Pembe Hayat Berlin’de online!
Açılışın ardından 24 Mayıs’ta düzenlenecek Pembe Hayat Online isimli etkinlikte Ankara’daki video-aktivizmi, yasaklar ve alternatif direniş yöntemi olan Pembe Hayat Youtube kanalı konuk olacak. Pembe Hayat medya ekibinden Sude Derin’in konuşmacı olarak katılacağı etkinlikte aynı zamanda “Vegan Kapsayıcı Travesti Kek” gösterimi düzenlenecek.
O’nun Kuir Feminist Hikayeleri
Büyük harfli Tarih anlayışına karşı olarak bu seçki, geleneksel tarih yapımına kuir feminist müdahaleler olarak yorumlanabilecek kısaları topluyor. Kuir feminist tarihsellikleri, doğrusal olmayan ve hegemonya karşıtı O’nun hikayelerini, ve kuir geçmiş ve geleceklerin (yeniden) yaratımını müşterek olarak düşünmeye davet ediyor.
Son zamanlardaki aşırı sağın yükselişi ve Grenfell trajedisinin dadandığı bir tarihin peşinden koşan Birkaç Kelam, doğum günü ateşten bir gece ile kutlanan 16 yaşındaki Yvonne Ruddock’a adanan jestlerle dolu hayali bir mektup. Rüya (2018), İstanbul’un gerçek “gerçeküstü” sahnelerinden ortaya çıkan, ve çok fazla acı çeken ancak çok fazla zevk alanı beraber anlatan kuir bir rüya. Gerçeklik Fragmanı 160921 (Reality Fragment 160921, 2017), iki insanı gerçekliğin iyileştirme sürecinde izlerken kendi tarihlerimizin özenle işlenişini ortaya koyuyor. Uzanmış Kadınlar (Lying Women, 2016), yüzyıllarca sömürgeci heteropatriyarkiye hizmet etmiş sanat tarihinin en meşhur uzanmış çıplaklarının kaçma teşebbüsü. Biz Interseksiz (Reclaiming Intersex, 2016) filminde, interseks Nthabiseng Mokoena Güney Afrika’da 1978’de, “Ben söylemediğim bir dünyaya doğdum: sen yoksun, sen yoksun, olmamalısın” diyor. Acı, direnç, güç ve sevginin iç içe geçtiği ve birleştiği trans bedenin kişisel hikayesini anlatan Bunlar Benim Ellerim (These are My Hands, 2018) oyun yazarı Jo Clifford tarafından yazılan ve seslendirilen görsel bir şiir. Dünya sıcak sınırlarını, çatışma söylemlerini ve neoliberal şiddeti yinelemeye meyilliyken, Hisler Arşivi: Radikal Şefkat (Archive of Feelings: Radical Compassion, 2018) bize, sonu olmayan dünyalar olduğunu hatırlamanın zamanı olabileceğini hatırlatıyor.
Türkiye’de bir trans erkek mücadelesi: Voltrans!
Voltrans (2014), 2007 yılında birbirlerini bulan üç trans erkekten oluşan bir trans erkek girişimidir. Bu belgesel proje, bir araya gelen görünürlükleriyle hareket eden bu trans erkeklerin deneyimlerini ve problemlerini paylaşmaları ve kendi tarihlerini belgelemeleri amacıyla ortaya çıktı. Mart 2012’den bu yana çekilen bu uzun metraj filmde Voltrans etrafında toplanan trans aktivistleri, ikili cinsiyet sistemi üzerine kurulan heteroseksist ve transfobik bir toplumda trans erkek olmanın ne demek olduğunu, ve erkeklik ve “trans erkeklik” kalıplarına karşı nasıl savaştıklarını anlatıyor. 3. Pembe Hayat KuirFest kapsamında festival takipçileriyle de buluşan film, ayrıca 7. Pembe Hayat Trans Kampı programında da yer almıştı.
Gösterimin ardından yapılacak söyleşide filmin yönetmenlerinden Ulaş Dutlu ve filmin ana karakter ve yapımcısı olan Rüzgar Buşki ile Türkiye’deki trans erkek girişimlerinin tarihi ve feminist ve LGBTİ+ harekete etkileri üzerine konuşulacaktır.
Etiketlerin, kimliğin ve aşkın kesişimi: Onun Hikayesi
Trans lezbiyen varoluşunu reddederek trans+ kimlikleri yok saymasına sessiz kalmasına karşı bir yapıt: Onun Hikayesi (Her Story, 2016). Pembe Hayat KuirFest’in yedinci senesinde Kuir Diziler bölümünde pek çok yerde gösterimlerini düzenlediği Onun Hikayesi dizisi, tam da lezbiyen bir aşkı anlatıyor. Los Angeles’ta aşktan ümitlerini kesmiş olan ancak ani bir karşılaşmanın umutlarını tazelediği iki trans kadın. Violet, röportaj için kendisine yaklaşan bir muhabir olan Allie’ye doğru kendisini bir çekim içerisinde bulurken, kariyer odaklı Paige açılmayı düşündüğü ilk adam olan James ile tanışır.
Gösterimin ardından yapılacak söyleşide Mijke von der Drift ile temsil ve sınırlamaların ötesindeki trans-feminist pratikler üzerine konuşulacak.
Kapanış gösterimi: Born in Flames!
Born in Flames (1983), sosyalist bir hükümetin güç kazandığı ve Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en barışçıl devrimden 10 yıl sonraki süreci anlatan film azınlıkların, liberallerin, eşcinsel hakları organizasyonlarının ve feministlerin de içinde olduğu farklı pek çok ilerici grubun meselelerinin hükümet tarafından uğraşıldığı fakat hala işsizlik problemi, cinsel kimlik meseleleri ve şiddet problemlerinin olduğu bir distopyayı betimliyor. New York şehrinde gelecek bir zamanda geçen bu filmde bir grup kadın organize olup harekete geçmeye ve herhangi bir erkeğin – ve de pek çok kadının – hayatları boyunca hayal edemeyecekleri bir devrimi başlatmaya karar verirler.
35. yıldönümünde yüksek çözünürlüklü restore edilen Born in Flames, günümüzün politik iklimiyle yakından ilgilidir. Antoloji Film Arşivleri tarafından korunmuş ve Hollywood Dış Basın Derneği ve Film Vakfı’ndan restorasyon fonu ile restore edilmiştir.
Gösterimin ardından yapılacak söyleşide TransFormations – Berlin Trans* Film Festivali’nden AnouchK ile kuir feminist gelecekler üzerine konuşulacaktır.
KuirFest Berlin 2019 partiyle başlıyor, partiyle kapanıyor!
KuirFest Berlin 2019, Ostkreuz’un transfeminist DIY mekanı Raumerweiterungshalle’de görkemli bir kutlama ile kapanıyor. Hip hop yıldızları Ebow, Säye Skye, Alice Dee’nin canlı performansları, edepsiz drag şovlar ve 6zm’in canlı elektro performansına eşlik edecek Gazino Neukölln’le ısınmaya başlayacak parti Berlin’in elektooryantal müzik dünyasının kraliçeleri DJ Ipek ve DJ Tlin’in DJ setleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yanmaya devam edecek. Politika ile birlikte çok çeşitli türler bir araya getiren bu eklektik gece KuirFest Berlin’e layık muhteşem bir final olacak.
*KuirFest Berlin 2019 kapsamında düzenlenecek tüm gösterimler ücretsiz olup, İngilizce ve Türkçe altyazılıdır.