Ankara Sinema Derneği’nin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 25. Gezici Festival, 29 Kasım’da ilk durağı Ankara‘dan başlayıp, Sinop‘la devam eden yolculuğunu 12 Aralık’ta Kastamonu‘da tamamladı. 14 gün süren yolculukta Gezici Festival kervanına katılan binlerce sinemasever, yılın önemli filmlerini ve sinemanın ölümsüz klâsiklerini beyazperdede izledi; sunum ve söyleşilerde film ekipleri ve sinema yazarlarıyla filmler üzerine konuştu.
Festivalin klasikleşen Dünya Sineması, Türkiye 2019, Kısa İyidir, Çocuk Filmleri ve Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler bölümlerinin yanı sıra, Fatih Özgüven’in Seçtikleri: Terazi Filmleri, Sanat Uzun Hayat Kısa, Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık ve Amerikan Sineması’nın Kadın Öncüleri özel bölümleri de bu yıl izleyiciyle buluştu.
Dünya Sinemasından Güncel Örnekler
Gezici Festival’in Dünya Sineması bölümü kapsamında yılın öne çıkan yapımlarından Alice (Josephine Mackerras), Annelerimiz (Our Mothers, César Díaz), Ayrık Otları (Rare Beasts, Billie Piper), Bir Köpeğin Fantastik Hikâyesi (Marona’s Fantastic Tale, Anca Damian), Görünmez Yaşam (The Invisible of Eurídice Gusmão, Karim Aïnouz) Işık, Daha Fazla Işık (Let There Be Light, Marko Škop), Sıra Sende (Your Turn, Eliza Capai), Sinek Kuşu (House of Hummingbird, Bora Kim), Üç Yaz (Three Summers, Sandra Kogut), Zaman Her Şeyi Siler (They Say Nothing Stays The Same, Joe Odagiri) dolu salonlarda izleyiciyle buluştu.
Türkiye 2019 Yönetmen Buluşmaları Büyük İlgi Gördü
Yılın öne çıkan yerli yapımlarından Aidiyet (Burak Çevik), Bozkır (Ali Özel), Kız Kardeşler (Emin Alper), Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer), Nuh Tepesi (Cenk Ertürk), Soluk (Özkan Yılmaz) ve Şehitler (Köken Ergun) Türkiye 2019 bölümü kapsamında yönetmen ve film ekiplerinin katılımıyla gösterildi. İzleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği film gösterimlerinin ardından yönetmen ve film ekipleriyle gerçekleştirilen söyleşilerde, yönetmenler Burak Çevik, Ali Özel, Cenk Ertürk, Kıvanç Sezer, Özkan Yılmaz, Köken Ergun, yapımcı Alp Ertürk, oyuncular Uğur Polat, Alican Yücesoy, Başak Özcan, Emrullah Çakay, Mücahit Koçak, Hakan Emre Ünal, Ozan Dağara ve Elif Aydın Gezici Festival izleyicisinin sorularını yanıtladı.
Terazi Filmleri Üzerine Keyifli Sohbetler
Yazar ve eleştirmen Fatih Özgüven, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, Terazi Filmleri başlığı altında derledi: Louis Malle’den Saman Alevi (Le Feu Follet, 1963); Carl Theodor Dreyer’den Söz (Ordet, 1955); Luis Buñuel’den Tristana (1971). “Seçim yapmanın bir Terazi için ne büyük azap olduğunu bilemezsiniz.” diyen Fatih Özgüven, Ankaralı ve Sinoplu izleyicilerle filmler üzerine keyifli sohbetler gerçekleştirdi.
“Sanat Uzun, Hayat Kısa” Beğeni Topladı
Müzik, tiyatro, edebiyat ve sinema gibi farklı sanat dallarından sanatçıların hayatlarına odaklanan filmlerin yer aldığı bu yılın özel bölümlerinden Sanat Uzun, Hayat Kısa seçkisinde gösterilen; Altın Çocuk (Honey Boy, Alma Har’el), Marianne ve Leonard: Aşk Sözleri (Marianne & Leonard: Words of Love, Nick Broomfield), Toni Morrison: Beni Oluşturan Parçalar (Toni Morrison: The Pieces I Am, Timothy Greenfield-Sanders), Zaman Makinemiz (Our Time Machine, S. Leo Chiang ve Yang Sun) Ankara izleyicisi tarafından beğeniyle karşılanırken, devrim öncesi İran sinemasına odaklanan belgesel Renkli-Farsça‘nın (Filmfarsi) gösterimi ise yönetmen Ehsan Khoshbakht ile yapılan keyifli söyleşiyle tamamlandı.
Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler Yine Büyük İlgiyle Karşılandı
Festivalin en sevilen bölümlerinden Canlı Müzik Eşliğinde Sessiz Filmler’de bu yıl, Amerikalı yönetmen Clarence Brown’ın Çatışan Arzular (Smouldering Fires, 1925) filmi ünlü müzisyen Donald Sosin‘in, Fridrikh Ermler’in İmparatorluk Kalıntısı (Fragment of an Empire) filmi ise Daan van den Hurk‘in canlı müzik performansı eşliğinde gösterildi. Muhsin Ertuğrul’un Ukrayna’da çektiği, yıllarca kayıp olduğu sanılan ancak geçtiğimiz yıl bir kopyası bulunan filmi Tamilla (1927), Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek‘in müziği eşliğinde, yapımından 92 yıl sonra Ankara seyircisiyle buluştu.
“Her Ülkenin Tarihinde Bazı Yaralar Vardır”
Amerikan tarihinin kanayan yarası renk ırkçılığı, bu yılki festivalin mercek altına aldığı konulardan biriydi. Siyah Perde: Sinema ve Irkçılık bölümünde iki klasik yapıt; Gecenin Sıcağında (In The Heat of The Night, Norman Jewison, 1967) ve Doğruyu Seç (Do The Right Thing, Spike Lee, 1989) yer aldı. İki filmin Ankara’daki gösterimleri akademisyen Besim Can Zırh; Kastamonu’daki gösterimleri ise sinema yazarı Jay Weissberg‘in sunumuyla yapıldı ve büyük beğeni topladı.
Öncü Kadın Yönetmenlerin Başyapıtları
Gezici Festival’in dostu, sinema yazarı ve festival yöneticisi Ehsan Khoshbakht’ın hazırladığı Amerikan Sinemasının Kadın Öncüleri bölümünde, Dorothy Arzner’ın Güle Oynaya Cehenneme Gidiyoruz (Merrily We Go To Hell, 1932), Ida Lupino’nun Otostopçu (The Hitch-Hiker, 1953) ve Shirley Clarke’ın Torbacı (The Connection, 1961) filmleri, Khoshbakht’ın sunumuyla gösterildi.
Kısa Filmlere ve Çocuk Filmlerine ilgi yoğundu
Festivalin kısa film sevenler için seçtiği “Kısa İyidir I ve II” ücretsiz olarak seyirci ile buluştu ve dolu salonlara oynadı. Cadı Üçlemesi 13+ ile festivale katılan Ceylan Özgün Özçelik ve Armağan Lale filmlerinin gösteriminin ardından yapılan söyleşide, Ankaralı seyircilerin sorularını yanıtladılar.
Bu yıl Çekya yapımı filmlerin yer aldığı Çocuk Filmleri seçkisi, Ankara, Sinop ve Kastamonu’da, kentlerin farklı bölgelerindeki okullardan gelen çocuklara gösterildi.
Behiç Ak Afişleri Sergisi
25. Yılında Gezici Festival’de, festivale kendine özgü karakterini veren en önemli unsurlardan biri olan Behiç Ak imzalı afişlerin yer aldığı bir sergi hazırlandı. Kuruluşundan bu yana Gezici Festival için her yıl birbirinden güzel afişler hazırlayan usta karikatürist ve yazar Behiç Ak’ın bugüne kadar festival için yaptığı tüm afişlerin yer aldığı sergi 2-9 Aralık tarihleri arasında, Ankaralı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.