!f Senaryo Lab’in 2017 Yetenekleri Belli Oldu!

Yazan: Öykü Erbay

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin düzenlediği ve genç yeteneklerin projelerine senaryo danışmanlığı fırsatı sunan !f Senaryo Lab’e katılacak projeler belli oldu. 12-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek atölyeye, Türkiye’den Melisa Üneri, Pınar Yorgancıoğlu, Emre Kayiş’in, Ortadoğu’dan ise Hadas Ben Aroya, Omar Al Zohairy ve Ihab Jadallah’ın projeleri seçildi. !f İstanbul’un dünyanın önde gelen bağımsız sinema kurumu Sundance Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen !f Senaryo Lab’in bu yılki danışmanları ise Yeşim Ustaoğlu, Emin Alper, Rose Troche ve Dante Harper oldu!

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali tarafından düzenlenen ve genç sinemacıların ilk ya da ikinci film senaryolarının geliştirilmesine imkan sağlayan !f Senaryo Lab’in bu yılki projeleri belli oldu. !f İstanbul’un dünyanın önde gelen bağımsız sinema kurumu Sundance Enstitüsü ile 2011 yılında başlattığı ve bugüne dek aralarında “Kaygı”, “Ana Yurdu”, “Albüm”, “Mavi Dalga”, “Annemin Şarkısı”nın da bulunduğu 25 projeye senaryo desteği veren !f Senaryo Lab’e Türkiye’den 40’ı aşkın başvuru oldu. Başvuru yapan senaryolar arasından seçilen 3 proje ise, Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle 12-16 Mayıs tarihlerinde Büyükada’da yapılacak çalışmaya katılmaya hak kazandı.

İlk filmi “Babasının Kızı” geçen yıl !f İstanbul’da gösterilen, bu yıl da “Patates Olmasın” adlı kısasıyla !f’e konuk olan Melisa Üneri “Yırtık” adlı ilk uzun metraj projesiyle Lab’e katılırken; !f’in Türkiye’den Kısalar Seyirci Ödülü’nün bu yılki birincisi, 36. İstanbul Film Festivali’nden de Mansiyon kazanan “Nebile Hanım’ın Solucandeliği”nin yönetmeni Pınar Yorgancıoğlu’nun “Baharın Gölgeleri”, “Çevirmen”, “Kayış” gibi ödüllü kısalarıyla tanıdığımız Emre Kayiş’in de “Anadolu Leoparı” senaryoları Türkiye’den seçilen projeler oldu.

Ortadoğu’dan yeni ve sıra dışı seslere yer vermek ve bölgeden yönetmenler arasında destek ağı oluşturmak isteyen !f İstanbul, ilk kez Ortadoğu’dan üç projeyi ağırlıyor. Bu yıl !f Keş!f Yarışması’na katılan ilk filmi “People That are Not Me/Kimse Benzemez Bana” ile seyirciden büyük ilgi gören İsrailli yönetmen Hadas Ben Aroya’nın ikinci uzun metrajı “Nymphie”, Mısır’dan Omar Al Zohairy’nin “Feathers of a Father” ve Filistin’den Ihab Jadallah’ın “Desert Dogs” senaryoları, !f Senaryo Lab’in Ortadoğu projeleri oldu.

Türkiye’den danışmanlık Yeşim Ustaoğlu ve Emin Alper’den!

!f Senaryo Lab’in Türkiye’den danışmanlığını ise, en son “Tereddüt” filmi ile ulusal ve uluslararası pek çok ödül kazanmış usta yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu ve “Tepenin Ardı”, “Abluka” gibi ödüllü filmlerin yazarı ve yönetmeni Emin Alper’in yaparken; atölyenin diğer eğitmenleri arasında, yazıp yönettiği ilk filmi “Go Fish” ile Berlin’den Teddy başta olmak üzere pek çok ödül toplamış, aralarında “Six Feet Under”, “Ugly Betty”, “Law & Order”ın da olduğu pek çok ünlü televizyon dizisinde yönetmenlik yapmış Rose Troche ve bağımsız belgesellerin yanı sıra, Ridley Scott, Marc Forster, Roland Emmerich gibi yönetmenlerle de çalışmış yapımcı, senarist ve yönetmen Dante Harper bulunuyor.

Tarantino’dan Soderbergh’e…

Ünlü oyuncu ve yönetmen Robert Redford tarafından kurulan Sundance Senaryo Lab, yeni yeteneklerin orijinal film projeleri geliştirebilecekleri ve önde gelen yazarlar ve yönetmenlerle çalışabilecekleri bir ortam yaratmak amacıyla 1981 yılında başladı. Quentin Tarantino’dan Darren Aronofsky’ye, Steven Soderbergh’den Shirin Neshat ve Paul Thomas Anderson’a günümüzün önde gelen yönetmen ve senaristlerinin sinema tarihine geçen projelerinin ilk adımlarını attıkları Sundance Senaryo Lab, 2011’den beri de !f İstanbul kapsamında Türkiyeli ve komşu ülkelerden projelere senaryo danışmanlığı imkânı yaratıyor.

!f & Sundance Senaryo Lab 2017 – Atölye Katılımcıları

TÜRKİYE

Emre Kayiş

Yüksek lisans eğitimini London Film School’da tamamladı. Mezuniyet filmi ‘Çevirmen’, uluslararası prömiyerini gerçekleştirdiği Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Kısa Film dalında 28. Avrupa Film Ödülleri’ne aday gösterildi ve Palm Springs, Premier Plans D’Angers, Montreal gibi yüzün üzerinde uluslararası film festivalinde yarışarak 10’u aşkın ödül kazandı.

Melisa Üneri

1985’de Finlandiya’da dünyaya geldi. Yüksek lisansını İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde dramaturji ve uzun metraj üzerine tamamladı. İlk uzun metrajlı yaratıcı belgeseli “Babasının Kızı” (2015) DOK Leipzig ve Sheffield Doc/Fest gibi önemli festivallerde gösterildi. Son filmi “Patates Olmasın” adlı kısadır.

Pınar Yorgancıoğlu

1988’de Ankara’da dünyaya geldi. Kısa filmleri Varşova, Antalya, Adana ve Palm Springs gibi film festivallerinde gösterildi. Butik bir yapım şirketi olan Makarna Film’in ortak kurucularındandır. Son kısası “Nebile Hanım’ın Solucandeliği” !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Seyirci Ödülü’nü, İstanbul Film Festivali’nde de Mansiyon kazandı. İstanbul ve New York’ta yaşıyor.

ORTADOĞU

Hadas Ben Aroya

1988 yılında İsrail’de dünyaya geldi. Tel Aviv Üniversitesi’nin Steve Tisch Film Okulu’ndan mezun oldu. Yazıp yönettiği “Sex Doll” (2013) adlı kısa filmiyle Tel Aviv Uluslararası Öğrenci Film Festivali’nde Altın Panda Ödülü’nü kazandı. İlk uzun filmi “Kimse Benzemez Bana” (2016) bu yıl !f İstanbul’un Keş!f Yarışması’nda gösterildi.

Ihab Jadallah

1980’de Kudüs’te dünyaya geldi. Görsel sanatlar eğitimini CEU San Pablo, İspanya’da tamamladı. Yazıp yönettiği “The Shooter” (2007), “Looking for Zak” (2009), “The Flower Seller” (2010) üçlemesi ve belgeselleri birçok festivalde gösterildi ve ödüller aldı. Üzerinde çalıştığı uzun metraj filmi “Desert Dogs”, EICTV Film Lab’de AFAC Geliştirme Fonu’ndan destek aldı.

Omar Al Zohairy

1988’de Kahire’de dünyaya geldi. Mısır Sinema Enstitüsü’nden mezun oldu ve aralarında Yousry Nasrallah’ın da bulunduğu birçok önemli Mısırlı sinemacının projesinde yönetmen asistanı olarak çalıştı. İlk kısası Breathe Out Dubai Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle döndü. İkinci kısası ile Cannes Cinefondation’a seçilen ilk Mısırlı yönetmen oldu. Şu anda üzerine çalıştığı ilk uzun film projesi “Feathers of a Father” ile Cannes Cinefondation desteği aldı ve Torino Film Lab’e katıldı.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir