2009 yılında Altın Kayısı Sinema Geliştirme Fonu (Ermenistan) ve Anadolu Kültür (Türkiye) ortaklığında kurulan Ermenistan Türkiye Sinema Platformu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ortak yapımları destekliyor. İki ülkeden sinemacılar için yapım platformu görevi gören ETSP, uluslararası ve çok dilli kültürel işbirliğini, profesyonel egitimleri ve deneyim paylaşımını hedefliyor.
Kuruluşundan bu yana, 24 belgesel ve kısa filmin yapımına katkıda bulunan platform, bu yıla kadar 270’ten fazla sinemacının buluşmasına öncülük etti ve yapımları destekledi. ETSP’nin desteklediği filmler dünyanın dört bir yanındaki festivallerde ve kültür merkezlerinde gösterildi, binlerce izleyiciye ulaştı. Bugün ETSP, iki ülkeden ve diasporalarından 270’den fazla sinemacının dahil olduğu bir geniş ağ.
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu‘nun bu yılki toplantısı 10-11 Temmuz tarihlerinde Erivan‘da, Altın Kayısı Film Festivali sırasında gerçekleşecek. On jüri Ermenistan, Türkiye ve iki ülkenin diasporalanndan 5’er projeyi seçerek Erivan’a davet edecek. Atölye çalışmasının sonunda uluslararası jürinin seçeceği bir proje 7 bin Euro yapım desteği ile ödüllendirilecek.
- ETSP atölyesine kısa film ve belgesel projeleri başvurabilir.
- Film ekipleri iki ülkeden sinemacılardan oluşmalı ve filmler ortak yapım olmalıdır.
Ortak yapımlar imkanları için lütfen cinemaplatform.org websitesinin İki Ülkede Film Yapmak bölümünü ziyaret edin. - ETSP, Türkiye’den seçilecek her projeden bir kişinin (yönetmen ya da yapımcı) ulaşım ve konaklama masraflarını karşılayacaktır.
- Atölye çalışmaları ingilizce gerçekleşecektir. Sunumlar sırasında gerekmesi halinde çevirmen sağlanacaktır ancak atölye boyunca çevirmen bulunmayacaktır.
- Ödül kazanan proje, 2019 Eylül ayına kadar tamamlanmalıdır.
- ETSP atölyesine katılan projeler, filmler tamamlandıktan sonra kredilerde ETSP logosunu kullanmayı taahhüt eder.
Detaylı bilgi ve başvurular için: www.cinemaplatform.org | www.gaiff.am
Son başvuru tarihi: 24 Haziran 2018
Seçilen projeler 30 Haziran 2018’de açıklanacaktır.
ETSP 2018 aktiviteleri Avrupa Birliği ve İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ermenistan Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir.