Dünyanın en sıra dışı müzelerinden biri olan ve geleneksel sanatlarla modern sanatları buluşturan “Baksı Müzesi”ne bir ödül de “Museums in Short” kısa film yarışmasından geldi. Yarışmaya 26 ülkeden 55 video katıldı. Yönetmenliğini Kadir Saraç‘ın yaptığı film, jüri tarafından övgüyle karşılandı ve Türkiye’ye uluslararası bir ödül daha kazandırdı.
Bayburt’ta şehrin 45 kilometre dışında, tepenin üzerine kurulu özgün bir kültürel etkileşim merkezi olma görevi üstlenen Baksı Müzesi, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da dikkat çekmeye devam ediyor. Yönetmenliğini Kadir Saraç’ın üstlendiği kısa filmde, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın Bayburt ile bölgenin ruhunu, kültürünü ve yaşam tarzını sanat eserlerine aktardığı “Ayağımdaki Diken” sergisi ana tema olarak işleniyor.
Baksı Müzesine Bir Ödül de Boston’dan
Hüsamettin Koçan’ın kurduğu düşü gerçekleştirirken verdiği mücadeleyi ve sanatın merkez dışında var oluş biçimine dair kolektif bir çabayı konu alan, yönetmenliğini Bahriye Kabadayı Dal’ın yaptığı “Baksı: Ütopyadan Gerçeğe” filmleri de 11. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması‘nda ödüle layık görülmüştü.
Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “Museums in Short” ödülünü Türkiye’ye getirmekten duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:
“Benim için her zaman bir gurur kaynağı olan Baksı Müzesi, kurulduğu günden bu yana 2018 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, 2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü, TBMM 2014 Onur Ödülü, TÜYAP Sanatsever Kurum Ödülü 2010, Contemporary İstanbul 2010 gibi pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Geçtiğimiz günlerde bu başarılarımıza bir yenisini daha ekleyerek, müze iletişimini geliştirmek ve izleyicilerin ilgisini çekmek için düzenlenen “Museums in Short” ödülünün de sahibi olduk. Modern müzecilik dünyasında böylesine önemli bir ödülü ülkemize ve Bayburt’umuza Baksı Müzesi vesilesi ile getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Genç Yönetmen Kadir Saraç ve ekibinin titiz çalışmaları sonucunda ulaştığımız bu ödül için, Saraç’a ve ekibine ayrıca teşekkür ederim. Baksı Müzesi yalnızca kurulduğu özel konumundaki misyonuyla değil, faaliyetleriyle de ezber bozmaya devam ediyor. İnanıyorum ki daha çok başarılara imza atarak memleketimizi, topraklarımızı gururlandırmaya devam edecektir.”
Museums In Short Ödülü
2012 yılında başlatılan Museums in Short, Museum of Industry and Labour (MUSIL), European Museum Academy (EMA), Fondazione Brescia Musei, Forum of Slavic Cultures ve ICOM iş birliği ile organize edilmektedir. Museums in Shorts’ta seçilen kısa filmler, müze iletişimini geliştirmek ve izleyicilerin ilgisini çekmek için videoları kullanan kurumlara, yazarlara veya üreticilere verilir. Projeler belgeseller, animasyonlar, fragmanlar ve görsel enstalasyonlar içerebilir.
Dünyadaki en sıra dışı müzelerden biri: Baksı
Bayburt’ta, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerine kurulu olan Baksı Müzesi, sanat dünyasına yeni öneriler sunuyor. Çağdaş sanatın şehir merkezlerine olan bağımlılığını, kültür ve üretim, sanat ve zanaat, geleneksel ve çağdaş arasındaki ilişkileri sorguluyor. Baksı Müzesi zengin bir çağdaş sanat koleksiyonu, halk resimleri koleksiyonu, cam altı, dokuma ve etnografik malzeme koleksiyonuna sahiptir. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi olma misyonu üstleniyor ve çağdaş yaşamın şehir merkezlerine hapsolmasına karşı durarak, merkezin çevreden algılanmasını öneriyor.
Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Kapılarını 2010 yılında açan Baksı’yı, bugüne kadar yaklaşık 200 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Baksı Müzesi, interdisipliner bir müze olarak; kültür turizmi, kadın istihdamı, çocuk şenliği gibi etkinliklere ilaveten müzik alanında da çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Müze bünyesinde 10.000 kitaplık kütüphane, 150 kişilik konferans salonu, 750 kişilik amfitiyatro, konuk evi, atölyeler, sergi salonları, depo müze ve helikopter pisti bulunmaktadır. 2019 yılında başlayan Kadın İstihdam Merkezi’nin inşaatının ise önümüzdeki sene tamamlanması hedeflenmektedir.