Festivalde Dün 28 Ekim 2018, Pazar
Sergei Loznitsa: “Benim Kahramanlarım İnsanlar Değil Durumlardır.”
TürkMedya katkılarıyla gerçekleşen Sergei Loznitsa Master Class’ı Soho House İstanbul’daydı!
Sinema yazarı Murat Tırpan‘ın sorularını yanıtlayan Ukraynalı yönetmen, sinema okulları onu kabul etmediği için matematik okuduğunu ve film çekmeye sezgileriyle başladığını anlattı: “Yönetmen olmanın en önemli özelliği irade ve irademizi ortaya koymaktır. Yaratmak irade işidir ve bu da yeteneğin bi parçasıdır. Benim bir yeteneğim var mıydı? Bilmiyordum. Film okuyabilir, konuşabilirsiniz ama hiç kimse sizin yetenekli olduğunuzu bilmez. Ben bunun farkına üçüncü filmde varabildim. Bu sürece kadar her şey sezgiyle oldu. Önce hareket ettim, sonra düşündüm. Normal insanlar gibi. Sofistike insanlar gibi değil yani.”
Matematik okumasının sinema üretiminde çok büyük destek olduğunu da beliren Sergei Loznitsa, “Bilim ve sanat arasında önemli bir ortaklık var. Her ikisi de soyutlamaya dayalı çünkü. Ekranda gördüğümüz her şey bir soyutlama. Dün, Arkeoloji Müzesi’ne gittim ve orada bir taşın üstünde Sümer alfabesini gördüm. Perdede gördüğümüz de, o taşın üzerinde gördüğümüz şey de sıfırdan tanımlamadır, soyutlama yani” dedi.
Filmlerinden örnekler göstererek yönetmenlik deneyimlerini paylaşan Loznitsa, 1996’da çektiği kısa belgeseli ‘Today We Are Going to Build a House’tan sahneler izleterek şunları söyledi: “Sinemaya belgeselle başladım. İlk filmimi çekerken ne çekeceğimi biliyordum. Tüm film, insan toplulukları ve durumlarla ilgili. O nedenle kahraman yok. Durumları tespit etmek ve kahramanları, yani insanları kaydetmekti tek yaptığım. Sonra kurmacayla tanıştım. Bir yönetmen için kurmaca bir zorunluluk değildir ama alternatifler arasında yer alır. ‘Donbass’ın yarı belgesel hali, film gerçek bir hikâyeye dayalı olduğu için değildi, belgesel tarzıyla kurmaca filmi bir araya getirip aktörlerle beraber bir içerik yaratmak istedim sadece. Kurmaca yaparken ona belgesel çeker gibi yaklaşıyorum, belgesel yaparken de kurmacayı unutmuyorum.”
Mert Fırat: “Kontrolü Bıraktığın Yer En Rahat Olduğun Yerdir.”
Yönetmen Ömer Faruk Sorak‘ın ve sinema ve tiyatro oyuncuları Belçim Bilgin ile Mert Fırat‘ın konuşmacı olduğu “Oyuncu Yönetimi” adlı söyleşi Yapı Kredi Kültür Sanat‘taydı. Konuşmacıların kendi tecrübelerini paylaştıkları söyleşide Ömer Faruk Sorak, “Bir filmi daha iyi yapan şey ne çektiğin değil, çektiklerinden hangilerini seçtiğin ya da kestiğin” derken, Belçim Bilgin “Yönetmenin en çok vakit geçirmesi gereken yer oyuncularla çalıştığı zamandır” dedi. Mert Fırat da “Kontrolü bıraktığın yer en rahat olduğun yerdir. Ben de içinde sadece oyuncusu olarak yer aldığım filmlerde daha rahat oluyorum” yorumunu yaptı.
Banu Sıvacı: “Güvercinleri Kaldırın, Yerine Sinema Koyun, İşte Benim Hikayem!”
Burak Çevik ‘Tuzdan Kaide’, Banu Sıvacı ‘Güvercin’ ve Semir Aslanyürek de ‘Kaos’ filmleriyle bugün Ulusal Uzun Metraj Yarışması jürisinin önündeydi ve gösterimlerin ardından seyircilerin sorularını yanıtladılar. Burak Çevik “Filmin dünyasının biri tarafından kurulduğu duygusunu özellikle vermek istedim. ‘Tuzdan Kaide’, kendi içerisinde gerçekliği olan başka bir filmdi” derken, Banu Sıvacı, “Film çekerken hiç bir zaman festivalleri düşünmedik, bu ekip bir film çıkarsın istedik sadece. Günümüz gençlerinin en büyük sorunlarından biri olan bir gencin kendi olma isteği, ve başkaları hep bunu durdurmaya çalışıyor! Buradaki güvercinleri kaldırın, yerine sinemayı koyun, bu benim hikâyem oluyor. Amacım güvercinlerden çok bir gencin kendi olma hikayesini anlatmaktı” diye konuştu. ‘Kaos’un İstanbul prömiyerini festival kapsamında yapan Semir Aslanyürek ise, “İnsanın kendi filmi hakkında bir şeyler söylemesi çok zor. Bence daha güzel bir film olabilirdi ancak gücüm bu kadarına yetti. İnsan her yaşta öğreniyor, öğrenmeye devam ediyorum. Bana imkan tanınsa şimdi bu filmi çok daha iyi çekerim. Her filmi birkaç defa çekmek lazım” yorumunu yaptı.
Festivalde Bugün 29 Ekim 2018, Pazartesi
- Massimiliano Nardulli, Giovanni Robbiano ve Suzanne Pradel‘in konuşmacı olacağı, senaryo hakkındaki temel ilkelerden başlayarak, “Senaryo nedir, ne değildir?”, “Senarist kimdir?”, “Senaryo teknikleri nelerdir” gibi konular üzerine yapılacak sohbet bugün saat 13:00‘te Cezayir‘de.
- Christian Frei ve Maxim Arbugaev’in birlikte yönettiği, Sundance’in Dünya Sineması bölümünde belgesel dalında En İyi Sinematografi Ödülü’nü, Moskova’dan da Seyirci Ödülü’nü kazanmış ‘Genesis 2.0 / Mamutların Peşinde’, saat 12:00‘de Atlas Sineması‘nda…
- Bent Hamer’ın Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan ve başrolündeki köpek oyuncuya Köpek Palmiye Ödülü’nü getiren kara komedi ‘O’Horten’ (2007), saat 16:00‘da Atlas Sineması‘nda…
- İsviçreli yönetmen Germinal Roaux’un dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’nin Generation 14plus bölümünden En İyi Film Ödülü’nü kazanan ve Etiyopyalı bir kız çocuğun umudunu yitirmeyişinin hikâyesini anlattığı filmi ‘Fortuna’, saat 19:00‘da Beyoğlu Sineması‘nda…
- Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden Sefa Öztürk’ün yönettiği ‘Güven’, saat 19:00‘da yönetmen ve oyuncuların katılımıyla Atlas Sineması‘nda
- Yönetmenlerin Dört Günü bölümünde yarıştığı Cannes’da Hollywood Reporter tarafından ‘Festivalin gizli hazinesi’ olarak ilan edilen ve sürükleyici görüntüleriyle seyircide adeta Zen etkisi yaratan Zhang Ming filmi ‘The Pluto Moment / Plüton Serüveni’, 21:30‘da Beyoğlu Sineması‘nda…
- Arjantin sinemasının en önemli kadın oyuncularından Valeria Bertuccelli’nin Fabiana Tiscornia ile birlikte yönettiği, ayrıca başrolünde de oynadığı, Sundance’in Dünya Yarışması bölümünden Jüri Özel Ödülü kazanmış ‘The Queen Of Fear / Korku Kraliçesi’, 21:30‘da Kadıköy Sineması‘nda…
Festivalde Yarın 30 Ekim 2018, Salı
- Proje geliştirme platformları aslında nedir, ne işe yararlar? Projenizi kime, nerede ve nasıl etkili bir şekilde sunabilirsiniz? Matthieu Darras, Hanna Atallah ve Hayet Benkara‘nın konuşmacı olacağı “Proje Geliştirme Platformları: Pack & Pitch” adlı söyleşi saat 13:00‘te Cezayir‘de.
- Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden Murat Düzgünoğlu’nun yönettiği ‘Halef’, saat 12:00‘de yönetmen ve oyuncuların katılımıyla Beyoğlu Sineması‘nda…
- Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması filmlerinden Özkan Çelik’in yönettiği ‘Babamın Kemikleri’, saat 16:00’da yönetmen ve oyuncuların katılımıyla saat 16:00‘da Atlas Sineması‘nda…
- İsviçreli yönetmen Germinal Roaux’un dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’nin Generation 14plus bölümünden En İyi Film Ödülü’nü kazanan ve Etiyopyalı bir kız çocuğun umudunu yitirmeyişinin hikâyesini anlattığı filmi ‘Fortuna’, saat 19:00‘da Kadıköy Sineması‘nda…
- Romen sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Radu Jude’un Karlovy Vary’de En İyi Film seçilen son filmi ‘I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians / Tarihe Barbarlar Olarak Geçsek Ne Olur Sanki!’, 21:30‘da Atlas Sineması‘nda…
- Oscarlı aktör Robert Redford’un başrolünde olduğu ve şimdiden Oscar kulislerinde adı sıkça anılan ‘The Old Man & The Gun / İhtiyar Adam ve Silah’, 21:30‘da Kadıköy Sineması‘nda…