55. Ulusal Yarışma Antalya sıcağının hissedildiği İstanbul’da etkinlikler ve film gösterimleriyle başladı. Sinemacıların ve seyircilerin de içinde bulunduğu geniş bir katılımla gerçekleşen “Nasıl festivaller istiyoruz?” forum etkinliği, ‘Arada’ ve ‘Karanlıkta Uyananlar’ filmlerinin gösterimleriyle ilk gün geride kaldı.
Geçtiğimiz yıl Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ulusal yarışma kategorisinin iptal edilmesinin ardından, ikincisi düzenlenen 55. Ulusal Yarışma’da gösterimler neşeyle başladı. Ait olduğu yere, Antalya’ya geri dönene kadar İstanbul’da konaklayan Ulusal Yarışma’ya sektörün olduğu kadar sinemaseverlerin de ilgisi yoğundu.
Ali Kemal Çınar’ın ne Kürtçe’yi ne de Türkçe’yi konuşup anlayabilen Osman’ın öyküsünü anlattığı “Di Navberê De / Arada”, Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerlerle buluştu. Gösterime yönetmen Ali Kemal Çınar, oyuncular Osman Çınar, İhsan Şakar, Gülbin Bozan ile görüntü yönetmeni Lütfü İrdem ve colorist Dua Özbilenler katıldı.
Gösterimin ardından sinema yazarı Şenay Aydemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide izleyicilerin sorularını yanıtlayan Ali Kemal Çınar filmiyle ilgili şunları söyledi: “Konu itibariyle hikâye daha politik bir zemine kaydı. Bunu elimden geldiğince kör göze parmak olmadan, ajite etmeden anlatmaya çalıştım. Adana Film Festivali’ndeki gösterimde herkes dil üzerine, kendi ana dili üzerine konuşmaya başladı. Filmin diller üzerine konuşturması bence güzel bir şey, Kürtçe yasaklı bir dil olduğu için konu politize oluyor, yoksa Kürtçe de aslında diğer diller gibi bi dil.”
Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı ve 2. Antalya Festivali’nde En İyi Üçüncü Film seçilen ‘Karanlıkta Uyananlar’ ise, yönetmen Ertem Göreç’in katılımıyla gerçekleşen özel bir gösterimle Beyoğlu Sineması’ndaydı. Gösterimin ardından Göreç, filmiyle ilgili şunları belirtti: “Bu filmin finalinin Türk sinemasında da bir yansıması var. Antalya Film Festivali ve onun karşısında sizin yaptığınız şey örtüşüyor. Milli sinemadan desteklerini çekiyorlar, yabancı filmleri getiriyorlar. Bu noktada ne yapmamız gerektiğini konuşmamız lazım.”
Meslek birlikleri temsilcilerinin, yönetmen, yapımcı ve oyuncuların geniş katılımıyla gerçekleşen Nasıl Festivaller İstiyoruz? başlıklı forumda ise sinemacılar Ulusal Yarışma’nın da başlamasına sebep olan festival sorunlarını ve film sahiplerinin ihtiyaçlarını konuşup, tartıştı. Foruma katılanlar nasıl bir film festivali hayal ettiklerini paylaştılar. Festivallerin belediyelerin etkinlikleri olmasındansa, özerk yapılarını koruyarak bağımsız bir alan olarak kalmaları gerektiğine özel bir vurgu yapıldı. Yabancı filmlerden istenmeyen Eser İşletme Belgesi’nin festival gösterimlerinde yerli filmlerden de istenmemesi için çalışılması konusunda fikir birliğine varıldı. Festivallerin kısa film ve belgesellere telif ödemesi ve film festivallerinin yönetmeliklerini denetim altına alan bir kurumun kurulması gibi önerilerin de konuşulduğu Forumdan çıkan sonuçlar, yıl sonuna kadar bir metin haline getirilip kamuoyuyla da paylaşılacak.
55. Ulusal Yarışma’da 2 Ekim Salı Programı
Ceylan Özgün Özçelik (senarist-yönetmen), Kaan Müjdeci (senarist-yönetmen), Nadir Öperli (yapımcı) ve Melis Behlil’in (akademisyen-sinema yazarı) konuşmacı olarak katılacağı “Türkiye Sinemasının Değişen Yüzü” başlıklı panel, sinema yazarı Barış Saydam’ın moderatörlüğünde bugün saat 15.00’te Cezayir’de. Panelde 1980’lerden başlayarak günümüz Türkiye sinemasının üretim, gösterim ve dağıtım sürecinde yaşadığı değişimleri konuşulacak. Yaşanan değişimlerin çekilen filmlerin içerik ve biçimlerine nasıl yansıdığı ele alınacak.
Tayfun Pirselimoğlu’nun alegorik distopya hikâyesi ‘Yol Kenarı’ ise bugün saat 19:30’da Beyoğlu Sineması’nda izleyicilerle buluşuyor. Gösterimin ardından sinema yazarı Ali Deniz Şensöz’ün moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide, Pirselimoğlu izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Biletler Satışta
Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek gösterimlerin biletleri Mobilet üzerinden ve sinema gişesinden satın alınabilir. Bilet fiyatları 10 TL.