13. Pembe Hayat KuirFest Etkinlikleri Açıklandı

Yazan: Ayşe Ebru

Türkiye’nin ilk ve tek LGBTİ+ film festivali olan Pembe Hayat KuirFest, bu yıl “Aslına Rücu” temasıyla 13. kez izleyicileriyle buluşuyor! 2011’den bu yana kültür-sanat aracılığıyla LGBTİ+ dayanışmasını güçlendiren ve mücadeleye ilham veren festival, 24-26 Ocak 2025 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek.

KuirFest, bu yıl da sinema gösterimlerinden atölyelere, söyleşilerden performanslara kadar zengin ve kapsayıcı bir program sunuyor. Festival, kültür-sanat alanındaki yaratıcı direnişi keşfedecek, queer hafızayı güçlendiren hikayelere tanıklık edecek ve lubunya dayanışmasının coşkusunu paylaşacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da festival, yalnızca bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda LGBTİ+ mücadelesinin bir alanı olmaya devam ediyor. 13. Pembe Hayat KuirFest tüm katılımcıları, dayanışmayı ve yaratıcılığı paylaşmak için bu ilham dolu etkinliklere davet ediyor.

Programın detayları için aşağıyı inceleyebilirsiniz.

23 Ocak Perşembe

Herkese Açık Özel Gösterim: BELLEKVARİ: KuirFest’in Sözlü Tarihi

Belgesel, 2011’den bu yana Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye’deki ilk ve tek LGBTİ+ filmleri festivali Kuir Fest’in kuruluşundan günümüze varan hikayesine odaklanır. KuirFest’in kurucuları, festivalde emeği geçen gönüllü ve çalışanlarıyla yapılan röportajlarda festivalin 14 yıla yayılan serüvenini, Türkiye’nin politik iklimiyle şekillenen kültür-sanat ortamı anlatılır. Bu izlekte, festivale katkı sunan bireylerin Türkiye’de her yıl git gide artan LGBTİ+’lara yönelik baskı ve şiddete karşı politik özneler olarak üretttikleri direniş pratiklerinin KuirFest’le beraber nasıl bir örgütlenme biçimine dönüştüğü bu bir aradalığın güçlendiren yönleri ön plana çıkarılarak anlatılır.

KuirFest’in Pembe Hayat Derneği ile kurulan öz örgütlenme bağlantısı, Ankara lubunyasıyla olan bağı ve buradan aldığı kültürel sermayesini, sanat yoluyla örgütlenme pratiği geliştirerek güçlü bir politik söze dönüştürür. 2017 yılından itibaren her yıl uygulanan yasaklara ve ağır sansür engellerine karşı direnişini sürdüren festival Türkiye’de yaşayan ve kültür ve sanat alanına ilgi duyan, bu alanda üretim yapmak isteyen bir çok lubunya için alan açar. KuirFest’in, iktidar grupları tarafından varoluşları kriminalize edilen lubunyalara karşı kurumsallaşmış bir nefret üretilmesine rağmen nasıl kendini devam ettirebildiğinin sırları bu belgesel film çalışmasıyla gün yüzüne çıkacaktır.

Yüzeydeki baskı ve zorlukların ötesine bakarak, KuirFest’in kuruluş amacına ve direniş pratiğinin temelindeki saf niyete pencere açan çalışma 24-26 Ocak 2025’te Ankara’da 13. edisyonuyla gerçekleşecek festivalin “Aslına Rücu” temasını merkeze alıyor. Aynı zamanda tarihsel bir sürekliliği ve direnişin köklerini hatırlatmayı ve hafızalaştırmayı amaçlıyor. BELLEKVARÎ: KuirFest’in Sözlü Tarihi, varlığının yalnızca bir film festivali değil, aynı zamanda bir mücadele alanı olduğunu; geçmiş ve bugün arasındaki bağlantıyı tanıklıkların anlatısıyla kurmaya çalışıyor.

Tarih: 23 Ocak Perşembe
Saat: 17:00
Mekan: Mülkiyeliler Birliği
*Gösterim herkese açık ve ücretsizdir.

Lubunyalar ve Kadınlar İçin İnancın Çoklu Sureti

Kutsalın tezahürü olan tabuları bazen örgütlenmemiş bir şekilde halkın yaşayan bilgilerinde, bazen sanatında, inancında yahut geleneğinde görebiliriz. Ama sıklıkla hakim sınıflar tarafından örgütlenmiş bir din olarak toplumsalın, siyasalın, kültürün ve estetiğin içinde farklı formlarda karşımıza çıkmasına tanıklık ederiz. Bu form coğrafyadan coğrafya bazı değişiklikler gösterse de çoğunlukla kadınların ve LGBTİ+’ların varoluşunu ihtilaflı bir konuma, toplumsal dizgelem içinde bir çelişkiye sürüklemekte. Çoğunlukla şiddet olarak deneyimlenen bu çelişki meşruiyet arayışını tam da kutsalın kendinden alabiliyorken, bu şiddetten kaçmak için de aynı kutsalı seferber edebilir miyiz? pek çok coğrafyada inancın kadınlar, LGBTİ+’lar için bir linç kaynağına dönüşebileceğine tanıklık ederken, aynı inanca sığınmak neden direnişin hem zamanı hem de mekanı olmasın?

Ve soralım; kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak bambaşka coğrafyalarda inançlarımızı, çelişkilerimizi nasıl deneyimliyoruz? Yaşamlarımızı inançlarımıza, inançlarımızı yaşamlarımıza nasıl uyarlıyoruz? Hayatta kalabilmek için inançlarımızla çelişiyor muyuz? İnancımızı yaşayabilmek için hayatlarımızdan neyi feda ediyor, neyi göze alıyoruz?

Tarih: 23 Ocak Perşembe
Saat: 19:00-21:00
Moderatör: Aylime Aslı Demir
Konuşmacılar: Ali Yıldırım, Zeynep Kuyumcu 
*Etkinlik Zoom üzerinden gerçekleşecektir. 
*Bağlantı linki başvurunun ardından katılımcılara iletilecektir.

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

24 Ocak Cuma

Yeniden Kürleme: Üstünü Çiz, Kendini Yaz Atölyesi

Tarihi erk yazar, daha doğrusu erk, kendi işine gelen tarihin kayda geçmesini garantiler. Mitler, efsaneler, halk hikayeleri de, zaman zaman hayatta kalmak için alternatif yollar bulsalar da, aynı tezgahtan geçerek sonraki nesillere aktarılırlar. Biz lubunyalara da dışına atıldıklarımızı, hariç bırakıldıklarımızı baştan yazmak yakışır. Üstünü Çiz, Kendini Yaz Atölyesi’nde Mezopotamya kaynaklı mitlere, efsanelere, halk hikayelerine lubun bir gözle tekrar bakıyoruz. Söküp, bozup üstünü çizerek kendi dilimizde, kendi kalemimizle yeniden yazıyoruz.  

Atölye Yürütücüsü: Mertcan Karakuş
Tarih: 24-25 Ocak
İlk gün: 24 Ocak Cuma 15.00-17.00
İkinci gün: 25 Ocak Cumartesi 15.00-17.00
*Mekan bilgisi ve detaylar başvuruculara iletilecektir.
Kontenjan: 10  

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

Graffiti Atölyesi

Graffiti Atölyesi ile sadece harflerin duvara değil, hikayelerin ve kimliklerin de yüzeylere kazındığı bir yolculuğa davetlisiniz. Bu atölyede graffiti sanatının tarihsel ve kültürel kökenlerine inerek, onun feminist ve kuir sanatla nasıl kesiştiğini keşfedeceğiz. Ayrıca katılımcılarla, graffitinin harf deformasyonu ve kaligrafik teknikleri üzerinde çalışma fırsatı bulacağız.

Atölye Yürütücüsü: Oya Özgün Hazan
Tarih: 24 Ocak Cuma
Saat: 14:00-17:30
Kontenjan: 10

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

Bu Kalabalığı Hatırla Bölüm 3 : Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları Belgesel gösterimi ve söyleşisi

Bu Kalabalığı Hatırla Belgesel serisi, Kadının İnsan Hakları Derneği’nin 2022’de başlattığı ve feminist hareketin tarihindeki kampanyaları yeniden hatırlamak ve yıllar geçtikçe feminist mücadelemizde büyüyen kalabalıklarla hafızalarımızı ortaklaştırmak için başladığı bir sözlü tarih projesi. Belgesel serisinin “Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları” başlıklı üçüncü ve yeni bölümünün ardından yönetmenler Vuslat Karan ve Burcu Melekoğlu ve konuklar Gaye Erbatur, Selma Acuner ve Umut Güner’in katılımıyla hem bu her iki kampanya sürecine ilişkin anekdotları hem de belgesel yapım sürecindeki deneyimleri hep birlikte konuşacağız. 

Moderatör: Ezel Buse Sönmezocak
Yönetmenler: Vuslat Karan, Burcu Melekoğlu
Konuklar: Gaye Erbatur, Selma Acuner, Umut Güner
Tarih: 24 Ocak Cuma
Saat: 19.00-22.00
*Mekan bilgisi başvuru ile paylaşılacak. 

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

26 Ocak Pazar

Kapanış Söyleşisi: Bornova ve Bayram Sokak direniyor!
13. Pembe Hayat KuirFest kapanışını bu kez Türkiye’den Kuir Kısalar I seçkisi ile yapıyor!

Aktivizm, mekân/sızlık ve güvenli alanlar gibi temalar etrafında şekillenen bu özel seçkinin gösteriminin ardından Dönüşüm: Bornova Sokak ve İris Yürüyüşü filmlerinin ekipleriyle bir araya geliyoruz. Sokağı ve mekânı merkeze alan bu iki filmin söyleşisinin ardından hatırlatıyoruz: Bornova ve Bayram Sokak direniyor!

Tarih boyunca çeşitli dönüşümlere sahne olmuş bu iki sokak, trans kadınların bir arada yaşam ve çalışma kültürünü yeşerttiği alanlar oldu. Ancak son yıllarda sokaklar ve trans sakinleri; şiddetle yok sayılmaya ve mekân hafızasından silinmeye çalışılıyor. Yine de bu iki sokak, trans direnişinin güçlü merkezleri hâline gelerek mücadeleye ilham vermeye devam ediyor.

Bu etkinlikte, bu sokakların hafızasındaki izleri, yaşanan dönüşümleri ve direnişi konuşuyor, tanıklıkları dinleyerek trans dayanışmasını selamlıyoruz!

Tarih: 26 Ocak Pazar 
Saat: 17:45
Konuşmacılar: Aycan Karadağ, Fevzi Efe Sekitmez, Yağmur Beril Varol, Ani Nar, İris Mozalar
*Mekan bilgisi ve detaylar başvuruculara iletilecektir. 

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

Parti

Bu yıl “#AslınaRücu” temasıyla sizlerle buluşan 13. #KuirFest’in kapanışını unutulmaz bir partiyle taçlandırıyoruz! 🎶✨ Güvenli ve kapsayıcı bir alan yaratmayı önceliklendiriyoruz. Bu nedenle partiye katılım için aşağıdaki FORMU DOLDURMANIZ GEREKMEKTEDİR. Katılım bilgileri yalnızca organizasyon ekibi tarafından görülecek ve üçüncü taraflarla kesinlikle paylaşılmayacaktır.

Tarih: 26 Ocak 2025
Saat: 21:00
Yer: *Mekan bilgisi ve detaylar başvuruculara iletilecektir.

Başvuruyu bu bağlantı üzerinden yapabilirsiniz.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir