Bu yıl onuncusu düzenlenen Uşak Kısa Film Festivali, hem Cannes ve Berlinale gibi birçok önemli festivalden ödüllerle dönmüş filmler hem de Türkiye’den ödüllü onlarca film ile perdesini açıyor. 12-16 Aralık tarihlerinde Uşak’ta yüz yüze gösterimler sonrasında 17-19 Aralık’ta kısa bir İstanbul ayağı da olacak. Festival filmlerini ayrıca 12-19 Aralık arasında Sahneport’un websitesi üzerinden çevrimiçi gösterimlere açık olacak.
Festivalin uluslararası yarışma, ulusal yarışma ve ulusal öğrenci filmleri yarışması olmak üzere üç ana kulvarda kıyasıya rekabetinde toplam 44 film yarışacak. Yarışma seçkilerinde kaçırılmaması gereken on filme göz atalım.
1. “Les chenilles” (Fransa, yön: Michelle Keserwany & Noel Keserwany)
Lübnan asıllı Asma ve Sarah, Fransa’da aynı restoranda çalışan iki garsondur. İlişkileri başta her ne kadar husumet dolu olsa da aralarındaki ortak noktaları fark ettikçe bu durum değişecektir. Postkolonyal ve feminist temaları karakterler arası ilişkiler üzerinden ustalıkla gösteren film, aynı zamanda Berlinale’den Altın Ayı En İyi Kısa Film ödülünü de kazandı.
2. “Bakırköy Underground” (Türkiye, yön: Berkay Şatır)
Yönetmenin zamana yayılan kendi vido kayıtları, arşiv görüntüler ve yeni görüşmelerin enerjik bir şekilde kurgulandığı bu belgeselde, İstanbul’un Bakırköy semtinin bir zamanlar alternatif müzik için önemini yakından gözler önüne seriyor. Müziğe ve topluluğa övgü olan film, Adana Altın Koza Film Festivali ve İzmir Kısa Film Festivali gibi birçok önemli ulusal festivalde kendine yer edindi.
3. “An Avocado Pit” (Portekiz, yön: Ary Zara)
Trans kadın Larissa ile natrans erkek Claudio’nun bir gece karşılaşmasını ve geceyi şehrin ışıkları altında sohbet ve birbirlerine olan merak ile geçirmesini konu alan hikâyeyi, yönetmen “şiddetten uzak, anlayış dolu bir umut öyküsü” olarak tanımlıyor. Film ayrıca Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali ve OutFest Los Angeles gibi çeşitli festivallerde ödül kazandı.
4. “Maşallah!” (Türkiye, yön: Ezgi Ay)
Patriyarkal ve boğucu toplum içinde kadının kıyafeti üzerinden yaşadığı baskıyı, etkileyici bir oyunculuk ve kurgu ile izleyiciye gösteren film; bunu neredeyse hiç replik kullanmadan yapmayı başarıyor ve izleyiciyi aynı zamanda durumun absürtlüğü üzerine düşünmeye itiyor.
5. “The Birthday Party” (Almanya, yön: Francesco Sossai)
Yönetmenin kendi yaşanmışlığından baz alan hikâyede, 1999’un sonunda arkadaşının uzak kırsaldaki evine doğum günü partisi için giden Enrico’yu ve çevresindeki kişilerle gerilimini görürüz. Dünya prömiyerini Cannes’ın Quinzaine des Réalisateurs bölümünde yapan film, Vancouver Film Festivali ve Saraybosna Film Festivali gibi birçok yerde de ödüle kavuştu.
6. “Soğuk, Uzak ve Kirli” (Türkiye, yön: Halime Usta)
Ailesi ile arası açık olan Yelda, annesinin ölüm haberi üzerine kız kardeşinin yanına bir geceliğine kalmaya gelir ama çocukluk travmaları da onu bekliyordur. Karakterin kendisiyle yüzleştiği sekanslar, filmi daha da vurucu kılıyor.
7. “A Bird Called Memory” (Brezilya, yön: Leonardo Martinelli)
Adı Memory (Hafıza) olan bir kuş evine giden yolu unutup kaybolur ama sahibesi, trans kadın Lua, ondan vazgeçmez ve tekinsiz şehirde kuşunu aramaya devam eder. Film, dünya prömiyerini Locarno Film Festivali’nde yaptı.
8. “Her Şey Sinirimi Bozuyor” (Türkiye, yön: Çağıl Saydam & Hazal Bayar)
Ses tasarımı ve görsel stili ile öne çıkan bu deneysel film, bir kadının sinir bozukluğunu epizotlara bölerek izleyiciye gösteriyor. Film, AFSAD Kısa Film Yarışması’ndan ödülle döndü.
9. “Oasis” (Kanada, yön: Justine Martin)
IDFA, Dok Leipzig, Clermont-Ferrand gibi birçok önemli festivalde yer almış bu belgesel, Raphael ve Remi adlı ikizlerin arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Biri engelli olan bu ikizler, zamanla büyüdükçe aralarındaki yakınlık da yok olmaktadır.
10. “Ben Sen O Biz Siz Onlar” (Türkiye, yön: Sevin Yaman)
Tecavüzcüsü ile zorla evlendirilen bir genç kızın hikayesini işleyen yönetmen, her şeye rağmen mücadelenin ve dayanışmanın öneminin altını çiziyor. Film, Balkans Beyond Borders Kısa Film Festivali, Ankara Film Festivali gibi birçok festivalde kendine yer edindi.