Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, Ankara’nın ardından Sinop’taki gösterimlerini de tamamladı. Yönetmenler Tolga Karaçelik, Mahmut Fazıl Coşkun ve Ahmet Boyacıoğlu, filmlerinin gösterimlerinin ardından Sinoplu sinemaseverlerle buluştu. Festival, Kastamonu ayağını Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu‘nun desteğiyle 10-13 Aralık’ta gerçekleştirecek.
“Kendi yaralarımı iyileştirsin diye bu filmi yaptım”
Sinop’taki gösterimler Tolga Karaçelik‘in ödüllü filmi ‘Kelebekler’in gösterimiyle başladı. Yönetmen Tolga Karaçelik ve filmin oyuncularından Tuğçe Altuğ, gösterimin ardından izleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Amcasını kaybettikten sonra filmin senaryosunu yazmaya başladığını söyleyen Karaçelik, yazım sürecini kendisi için ölümle baş etme yöntemi olarak gördüğünü söyledi. Öykünün gerçek olaylardan esinlenip esinlenmediğine dair gelen soru üstüne Karaçelik, “Bence her şey gerçek. Bu film daha çok inanç üzerine bir film. Ben hep böyle gördüm bu filmi. Aile inandığınız sürece ailedir,” dedi. “Beraber gülmek güzel bir şey. Birçok şeyi açıyor, temizliyor, iyileştiriyor. Kendi yaralarımı iyileştirsin diye bu filmi yaptım,” diyerek sözlerine devam etti. Role hazırlanma süreciyle ilgili gelen soruya Tuğçe Altuğ, “Üç kardeş, setten önce buluştuk. İsmen birbirimizi biliyorduk ama az tanışıyorduk. Kişisel olarak, set devam ederken de Suzan’ın duygu ve düşüncelerini yazdığım bir defterim vardı,” diye cevap verdi.
“Anons’u gördüğünüzde de bu filmle bir paralellik bulursunuz”
“Görünmez Kentler” bölümünde yer alan ‘Bebek Jane’e Ne Oldu?’nun gösteriminin ardından, bölümün küratörü Mahmut Fazıl Coşkun ve sinema yazarı Fatih Özgüven izleyicilerle film üzerine sohbet etti. Robert Aldrich’in yönettiği, Hollywood’un efsane oyuncuları Bette Davis ve Joan Crawford’ın başrollerde yer aldığı ‘Bebek Jane’e Ne Oldu?’yu, bölümdeki diğer filmlerden farklı gördüğünü söyleyen Coşkun, Robert Aldrich’in aykırı bir Amerikalı sinemacı olduğunu, politik olarak Amerikan rüyasına sert eleştiriler getirdiğini belirtti. Fatih Özgüven, “‘Anons’u gördüğünüzde bu filmle bir paralellik bulursunuz. ‘Bebek Jane’e Ne Oldu?’da, Mahmut’un filmlerinde de sevdiği hafif karanlık, sisli bir atmosfer var,” diyerek filmi tanıttı.
“Müzik sizi yanlış duygulara götürebiliyor”
‘Paranın Kokusu’nun gösteriminin ardından izleyicilerden gelen soruları yanıtlayan yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, filmin çekim sürecinden bahsetti. Filmde neden müzik olmadığına dair gelen bir soru üzerine Boyacıoğlu, “Filmde bilinçli olarak müzik yoktu. Müziğin, alttan alta filmi öldürdüğünü düşünüyorum. Müzik, sizi yanlış duygulara götürebiliyor.” dedi. Bir izleyicinin “Genç sinemacılara ne tavsiye vermek istersiniz,” diye sorması üzerine Boyacıoğlu, “İnsanları şaşırtın, öyle bir şey yazın ki, arkadaşlarınız da dahil olmak üzere, herkes şaşırsın,” diyerek cevap verdi.
“Militarizm ve bürokrasiyle alay eden çok film gördüm”
Venedik Film Festivali’nden ödülle dönen ‘Anons’un gösteriminin ardından, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ve filmin yapımcılarından Sinan Yusufoğlu izleyicilerle soru-cevap bölümünde buluştu. Filmin 1963’te gerçekleşen darbe girişiminden esinlenilerek yazıldığını belirten Coşkun, filmin büyük oranda kurmaca olduğunu, karakterlerin gerçek kişilerle doğrudan bağlantısı olmadığını söyledi. Bir izleyicinin, Dr. Strangelove filminden esinlenip esinlenmediğini sorması üzerine Coşkun, “Bu türde birçok anti-militarist film var. Militarizm ve bürokrasiyle alay eden çok film gördüm, ‘Anons’u yaparken o filmlere de baktım.” diyerek cevap verdi.
24. Gezici Festival, Kastamonu’da Sinemaseverlerle Buluşuyor
Festivalin Kastamonu gösterimleri, 10-13 Aralık tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu‘nun desteğiyle Kastamonu Üniversitesi Ahmed Yesevi Konferans Salonu‘nda ücretsiz olarak gerçekleşecek. Gösterimler Ahmet Boyacıoğlu’nun yeni filmi ‘Paranın Kokusu’ ile başlıyor. Yönetmenin katılımıyla gerçekleşecek gösterim 10 Aralık saat 17:00‘de.
Mahmut Fazıl Coşkun’un ödüllü filmi ‘Anons’, yönetmenin ve filmin yapımcılarından Sinan Yusufoğlu’nun katılımıyla Kastamonulu izleyicilerle buluşacak. Ayrıca, yönetmenin Gezici Festival için hazırladığı “Görünmez Kentler” bölümünde yer alan Aki Kaurismäki imzalı ‘Eşarbına Sahip Çık, Tatyana’ ve Whit Stillman‘ın yönettiği ‘Metropolitan’, Mahmut Fazıl Coşkun’un sunumuyla Kastamonu’da gösterilecek filmler arasında.
Festivalin “Yalanlar Çağı” bölümünde yer alan ‘Başarının Tatlı Kokusu’, Türkiye sinemasının klasiklerinden Tunç Okan imzalı ‘Otobüs’, Shevaun Mizrahi‘nin ödüllü belgeseli ‘Uzak Evren’, Tolga Karaçelik’in Sundance’ten ödülle dönen filmi ‘Kelebekler’, Damla Sönmez’in başrolde yer aldığı ‘Sibel’, Cannes’da FIPRESCI Ödülü kazanan ‘Şüphe’, Afganistan’ın Oscar adayı ‘Azim’in Annesi Rona’ ile ABD ve Hollanda Büyükelçiliklerinin katkılarıyla hazırlanan “Çocuk Filmleri” de Kastamonu’da sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ayrıca “Sessiz Serüven” bölümünde yer alan ‘Delft Porseleninin Sırrı’, müzisyen Stephen Horne‘un canlı performansıyla gösterilecek.