Kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlamanın yanı sıra, yerel kurumlar ve sanat alanında üretim yapan profesyonellere farklı eğitim ve gelişim olanakları sunan Kültür İçin Alan bu yıl Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin en büyük destekçilerinden. Kültür İçin Alan ile olan işbirliği çerçevesinde 2 özel projeye imza atılıyor festival kapsamında: Avrupa Film Günü ve Üniversiteliler Festivalde.
Avrupa Film Günü kapsamında Ma’adra Binası’nda kariyeri boyunca yeni şeyler denemekten vazgeçmeyen Jean Luc Godard’ın, prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali’nden ilk kez verilen Özel Altın Palmiye ile ödüllendirilen 85 dakikalık son filmi İmgeler ve Sözcükler (Le livre d’image), bu yılki Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan, birbirinden çok farklı iki insanın 1950’lerdeki Soğuk Savaş’ın gölgesinde yaşadıkları tutkulu olduğu kadar imkansız aşklarını konu alan Pawel Pawlikowski imzalı Soğuk Savaş (Cold War), Nadine Labaki’nin sahip olduğu hayatı kabul etmeyen, kendisini dünyaya getirip iyi bakamadıkları için ailesine dava açan 12 yaşındaki bir çocuğun hikâyesini konu alan, Cannes’da Jüri Ödülü kazandığı son filmi Kefernahum (Caphanhaum) ve Rudiger Süchsland’ın Caligari’den Hitler’e adlı ilk belgesel filminin ardından çektiği ikinci belgeseli Hitler’in Hollywood’u (Hitler’s Hollywood) filmi gösterilecek. Belgeselinde 1933-1945 yılları arasında Hitler Almanya’sında çekilmiş filmlerle ilgili titiz bir inceleme yapan Süchsland, Fatih Özgüven ile Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in hayalindeki Nazi Hollywood’u ve o dönemde çekilen filmler üzerine bir de sohbet gerçekleştirecek. Söyleşi saat 16.30’da Ma’adra Binası’nda yapılacak.
Festivalin bir diğer mekanı Vural Sineması’nda ise İzlanda’nın bu yıl Yabanı Dilde En İyi Film dalında aday gösterdiği Benedict Erlingsson yönetmenliğindeki zekice yazılmış senaryosuyla dikkat çeken çevreci bir kadın filmi olan Woman At War ve Paolo Sorrentino’nun skandallarıyla ünlü İtalyan başbakan Silvio Berlusconi‘nin hayatını anlattığı Loro izleyicilerle buluşacak.
Sanat Fabrikası’nda ise Matt Dillon, Uma Thurman ve Bruno Ganz’ın rol aldığı 1970’lerden 1980’lere uzanan süreçte bir seri katilin hikâyesine odaklanan Lars von Trier’nin son filmi Jack’in Yaptığı Ev (The House That Jack Built), Asghar Farhadi’nin başrollerinde Penelope Cruz ve Javier Bardem’in yer aldığı bir kutlama için İspanya’daki köylerine giden bir ailenin başına gelen beklenmedik olayları anlatan filmi Herkes Biliyor (Everybody Knows), Stéphane Brizé’nin küresel kapitalizmi farklı boyutlarıyla tartışma ya açtığı son filmi Savaşta (At War) ve çocuklar izleyiciler için Barbara Bredero’nun yönettiği, bir zürafayla bir çocuğun dostluğu üzerinden farklılıkların bir toplumu nasıl zenginleştirdiğini anlatan filmi Zürafam (My Giraffe) filmlerinin gösterimi yapılacak. Filmin ardından saat 16.00’da Midi Cafe’de Genç Kültür ve Cinekid’in partnerliğinde yedi yaş ve üzeri çocuklar için tasarlanmış atölyelerde çocukları çok özel eğlenceler bekliyor.
Sarımsaklı Özgürlük Parkı’nda gerçekleşecek Açıkhava sinemasında ise 89 yaşındaki usta Agnes Varda’nın Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR ile birlikte yönettiği, geçen yıl prömiyerini yaptığı 70. Cannes Film Festivali’nde “Altın Göz” ve “Palme de Whiskers” ödüllerine layık görülen Fransa’nın köylerinde dolaşan yol filmi Mekânlar ve Yüzler (Faces and Places) ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak.
Festivali üniversitelilerle yapıyoruz!
İzmir’in üç üniversitesi, Dokuz Eylül, Ege ve İzmir Ekonomi üniversiteleriyle işbirliği halinde festival için özel bir program oluşturuldu. Program kapsamında her üniversitenin sinema bölümünden seçilen 5 öğrenci, festival boyunca festivalin özel konukları olacaklar. Festivalin farklı alanlarında profesyonellerle birlikte çalışma fırsatı bulacak öğrenciler festivalin belgelenmesinde de önemli rol oynayacaklar ve kısa filmleri festival kapsamında 7 Ekim saat 20.30’da Vural Sineması’nda izleyicilerle buluşacak. Geleceğin sinemacıları, usta isimlerin filmlerini izleme ve etkinliklere ücretsiz katılma fırsatına da sahip olacaklar. Ayrıca yine bu üniversitelerden gelen gönüllü öğrenciler festivalin her alanında çalışacak ve festivali onlarla birlikte gerçekleştireceğiz.
Uzun vadede Ayvalık’ı bir sinema merkezi haline getirmek amacındaki festival bu nedenle ilk yılından üniversite öğrencilerine önemli bir alan açıyor. Festivale katılan tüm öğrenciler için festival boyunca her gün farklı konularda atölyeler düzenlenecek. Emin Alper ve Tülin Özen “Yönetmen-Oyuncu İlişkisi”, Nadir Öperli, Anna Maria Aslanoğlu, Çiğdem Mater “Yapım”, Thomas Balkenhol “Kurgu”, Ercan Kesal “Senaryo” ve Gökçe Doruk Erten “Oyuncu Seçimi” konulu atölyeler için Ayvalık’ta olacak ve öğrencilerle deneyimlerini paylaşacak.