1. senesinden bu yana Türkiye’nin pek çok şehrini gezerek festivalin film ve atölyelerini taşıyan Pembe Hayat KuirFest, bu sene de Mersin’e gitmeye hazırlanıyor. İki gün sürecek programda Muamma Kısa Seçkisi, ‘Onun Hikayesi’, ‘Kayısı Bahçeleri’ filmlerinin gösterimleri yer alıyor. Programda ayrıca Muamma Kısa Seçkisi gösterimine bir de panel eşlik ediyor.
Gösterimler dışında, 29 Nisan Pazar günü Kuir Kahvaltı ve yazın gelişini kutlamak için “Açılıyoruz” partisi düzenlenecek.
Kayısı Bahçeleri / Apricot Groves (Yönetmen: Pouria Heidary Oureh)
Kayısı Bahçeleri, çocukluğundan beri Amerika’da yaşayan ve orada bir Ermeni kızına vurulmuş İran Ermenisi Aram’ın hikâyesini anlatıyor. Aram kızla evlenmek için babasından izin istemek üzere abisinin de yardımıyla Ermenistan’a döner. Başta basit görünen hikâye, gizlilik ve kimlik temaları etrafında kurgulanan bir tefekkür haline gelir. Geleneğin kısıtlamalarıyla aşkın özgürlüğü arasında gerçekleşen yüzleşmede tüm trajedisi ve özverisiyle aşk galip gelmiştir.
Onun Hikayesi / Her Story (Yönetmen: Sydney Freeland)
Violet kendisiyle röportaj yapmaya yanaşan muhabir Allie’den hoşlanır; kariyer delisi Paige ise yıllardır içini dökmeyi düşüneceği ilk erkek olan James’le tanışır. Oldukları kişi için sevilmenin önünü, oldukları şey ile tıkama riskini göze alacaklar mıdır? Medyada trans kadınlar yıllar yılı neler oldular neler – zurnanın zırt dediği zatlar, katiller, insanlık hallerinin en harbi halleri, patetik trajediler, tehlikeli sirenler… Kahkaha atan, mücadele eden, büyüyen, kızkardeşlikte güçlerini birleştiren, aşkı arayıp bulan karmaşık karakterler olarak çok ender göründüler. ‘Onun Hikâyesi’ kuir topluluklarında rastladığımız biricik, karmaşık ve her haliyle insan olan kadınları resmediyor ve etiketlerin, kimliğin ve aşkın kesişimlerini nasıl idare ettiklerini irdeliyor.
MUAMMA KISA SEÇKİSİ
Medulla Oblongata (Yönetmen:Roberto Nascimento)
Maldivli öğrenci Abraham Naim daha çok alter ego’su olarak bilinmekte: Auckland’in (Yeni Zelanda) LGBTK çevrelerine damgasını vurmuş, güçlü, arsız drag kraliçesi Medulla Oblongata. Ancak hayat, Abe için hep bu yönde akmadı. Resmî dinin İslam olduğu Maldivler’de gey olduğu için maruz kaldığı zulüm dolayısıyla Yeni Zelanda tarafından sığınmacı statüsü verilen Medulla Oblongata, Abe’in şimdi nerede olduğunu, arkasında bıraktığı hayatın ne âlemde olduğunu keşfedecek.
Hayatın Yarısı / Half A Life (Yönetmen:Tamara Shogaolu)
Hayatın Yarısı, ilk elden söylentiye dayanan, Mısırlı genç bir gey aktivist’in samimi anlatısını Kahire sokaklarına can veren oldukça stilize bir animasyonla eşleyen kısa bir animasyonlu belgesel. Aktivist, kendisini, Mısır’ın hâlihazırda git gide daha istikrarsız, tehlikeli ve baskıcı gelen sosyal ikliminde gey hakları aktivisti yapmaya iten, travma sebebi olayı paylaşıyor.
Homo Kızkardeşim / Min Homosyster / My Gay Sister (Yönetmen: Lia Hietala)
On yaşındaki Cleo’nun kafası soru işaretleriyle doludur: Birine âşık olduğumu nasıl anlarım? Oğlanları mı, kızları mı tercih ettiğimi nereden bilirim? Ablası bir kızla çıkmaya başladığından beri Cleo’nun içini yeni, tuhaf hisler gıcıklamaktadır. Norveç fiyordlarına yapılan bir yolculuk sırasında konuyu genç bir çifte açar ve birtakım faydalı tavsiyeler duymuş olur.
Yarı Saydam / Trans Lucid (Yönetmen: Guilherme Candido, Asaph Luccas)
Yarı Saydam, “cinsiyet rahatsızlıkları” kliniğinde yatan hastaların hayatlarını konu alıyor. ICD’de yaşayan translar, yapılan tedavi teknikleri ile hayatlarını geçiriyorlar.
Plazma Perspektif / Plasma Vista (Yönetmen: Sarah Cockings, Harriet Fleuriot)
Nesneler ve aygıtlar, bedensel ve manipülatif hale geldiler. Sihirbaz, üçkağıt ve denklikleri tekrarlayan bir karikatür makinesidir. Peki ürünler protez olunca, onların ataları duygusal kontrolü ele mi alır?