Senaristlerin el kitabı olarak bilinen “Story” kitabının yazarı Robert McKee, 10-18 Kasım’da düzenlenecek 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelecek.
Festival Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, senarist Robert McKee, Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenecek, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortaklığını yürüttüğü 4. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde 16-17-18 Kasım’da seminer verecek.
McKee’nin, festival kapsamında “TV dizisi”, “komedi” ve “aksiyon-gerilim” başlıkları altında gerçekleşecek “GENRE Semineri”ne sınırlı sayıdaki katılım için festivalin “bogazicifilmfestivali.com” internet sitesi üzerinden detaylı bilgi alınabilecek.
Robert McKee Hakkında
Robert McKee, 1984’ten beri 100 binin üzerinde öğrenciye ders veren, öğrencileri arasında 60 Oscar ödülü sahibi bulunan, senaristlerin kutsal kitabı olarak adlandırılan “Story” kitabının yazarı olarak biliniyor.
Gişe rekortmeni “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit” serilerinin yönetmeni Peter Jackson, “Melekler ve Şeytanlar”, “Da Vinci Şifresi”, TV serisi “Fringe”in senaristi ve bütün dünyada çok ses getiren “Paranormal Activity” film serisinin yapımcısı Akiva Goldsman, “The Piano” filmiyle gönülleri fetheden feminist sinemanın önemli ismi Jane Campion, “Münih” ve “Zoraki Kral” gibi filmlerden tanınan Oscarlı oyuncu Geoffrey Rush, Golden Globe ödüllü aktris Meg Ryan gibi dünyaca tanınmış birçok isim McKee’nin öğrencileri arasında yer alıyor.
McKee’nin öğrencileri arasında 60 Oscar, 200 Emmy, 100 WGA (Writers Guild of America), 50 DGA (Directors Guild of America) ödülü sahibi, bin Emmy, 250 WGA ve 100 DGA Ödülü adayı bulunuyor. Senarist-yazar, halen 20 th Century Fox, Disney, Paramount ve MTV gibi büyük yapım şirketlerine proje danışmanlığı yapıyor, dünyanın birçok ülkesinde senaryo seminerleri veriyor.
Festivalde Bu Yıl
Festivalde bu yıl TRT ile yapılan kurumsal iş ortaklığı çerçevesinde, 11-15 Kasım’da “Boğaziçi Film Festivali Yapım Destek Platformu” düzenleniyor. Ortaklık kapsamında “TRT Ortak Yapım Ödülü” ve 100 bin liralık “Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü” ile Türk sinemacılar desteklenecek.
Platforma başvuran ve sunum yapmaya hak kazanan proje sahiplerine, bağımsız sinemacılara ve yapımcılara festival stratejileri, ortak yapım, dağıtım ve pazarlama hakkında danışmanlık yapan uluslararası tecrübeye sahip Hayet Benkara tarafından iki günlük eğitim verilecek.
Eğitimin ardından projelerin yönetmen ve yapımcıları, festivale davet edilerek sektör profesyonellerine ve temsilcilerine projelerini sunma imkanı elde edecek, seçilen projeler ise festivalin 10 Kasım’daki açılış töreninde ilan edilecek.
Festival kapsamında, ulusal kısa ve uzun metraj film yarışmaları da düzenleniyor. İlki geçen yıl uluslararası olarak düzenlenen “Uzun Metraj Film Yarışması”na, bu yıl ulusal filmler de katılabilecek.
Yarışma kapsamında, “En İyi Ulusal Uzun Metraj Film”e 100 bin lira, “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film”e 25 bin dolar, “En İyi Yönetmen”e 5 bin dolar, “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Kadın Oyuncu”ya 2 bin 500’er dolar ödül verilecek.