Terrence Malick’in “Voyage Of Time”ını Belgeselin Danışmanları Anlatıyor!

Yazan: Gamze Çakan

1973 ve 2011 arasında yalnızca beş film yöneten ve her filmi birer şiir olarak nitelendirilen Terrence Malick’in yönettiği ilk belgesel olan ‘Voyage of Time’, yıldızların doğuşu ve insanlığın geleceğini anlatıyor. Tamamlanması 30 yıl süren belgesel, bu yıl hem Venedik hem de Toronto Film Festivali’nde gösterilecek.

İki versiyonu olan ‘Voyage of Time’ın 35mm film ile çekilen ‘Life’s Journey’ adındaki 90 dakikalık ilk versiyonunu Cate Blanchett seslendirirken, Imax teknolojisiyle çekilen 40 dakikalık diğer versiyonunun seslendirmesini ise Brad Pitt yapıyor. Cate Blanchett’lı ilk versiyonun içe işleyen ve dokunaklı bir tonu olduğu söylenirken, ikinci versiyon ise daha çarpıcı ve açıklayıcı olarak tanımlanıyor.

‘Voyage of Time’ın gösterim tarihi yaklaştıkça belgeselle ilgili daha çok şey öğreniyoruz. Terrence Malick, belgeselin gelişim süresince MIT, UC Berkeley, Cambridge ve Caltech dahil olmak üzere pek çok üniversiteden doktor ve profesörle birlikte çalışmış. Malick’in baş danışmanı ise Harvard Üniversitesi Doğal Tarih Profesöerü, NASA danışmanı ve yazar olan Dr. Andrew Knoll imiş.

Knoll Filmstage ile yaptığı röportajda, “Bir gün Terry’ye eğer bu filmi ben yapsaydım tıpkı onunki gibi olacağını söyledim. Mutemelen PBS’in Nova bölümüne benzerdi. Ne bildiğimiz, nasıl bildiğimiz ve ne zaman olduğunu anlatırdım. Terry’nin görevi bu değil tabi ki. Onun filminin sorduğu tamamen başka bir şey: Bu süreç hakkında ne düşünüyoruz? Belgesel boyunca bu sorunun cevabını araştırıyor. Bunu yaparken de hayatımda gördüğüm ve hatta görmüş olabileceğim mükemmele en yakın görselleri kullanıyor.

Benim işim temelde Terry’nin bilimi doğru anlamasını sağlamaktı. Ekranda göreceğiniz şey tamamen Terry’nin yaratıcı dehasıdır. Bana pek çok tretman gönderdi. Bu tretmanları derinlemesine yorumladım ve pek çok fikir üzerine saatlerce tartıştık. Dünyanın ilk zamanlarına dair pek iyi bilmediğimiz şeyler vardı. Hatta filmin sonundaki sıradışı ve bilim adamlarının görüşlerinden oldukça uzak olan kısımlardan haberdar değilim. Bu noktada emin olamamamız zamanla ilgili belirsizliklerden kaynaklanıyordu. Mesela ilk hücreler 3,5 mu yoksa 4 milyar yıl önce mi evrildi? Ancak filmin kapsamı düşünüldüğünde bu soru gerçekten önemini yitiriyor çünkü film sizi yaşamın evrim sürecine götürüyor.

‘Voyage of Time’ın bir diğer danışmanı olan Perimetre Enstitüsü’nde teorik fizikçi Lee Smolin ise filmi şu sözlerle değerlendiriyor. “Bir bilim adamı olarak filmde yanlış bir şey görmedim. Evrenin ilk zamanlarına ait simülasyonlar, yıldız ve gezegen formları benim görüşlerimle tutarlıydı. Çok güzel ve ilham vericiydi. Evrene ait tarihi ve modern sahnelerin birbiri içine geçmesi oldukça yerindeydi. Film izleyenlere yaşam ve evrenin tarihi karşısında değerimiz ne ve buna nasıl karar veririz sorularını düşündürüyor.

Aşağıda ‘Voyage of Time’ın afişi ve Cate Blanchett’ın seslendirdiği ‘Life’s Journey’ ile Brad Pitt’li ‘The IMAX Experience’ versiyonlarına ait fragmanları bulabilirsiniz.

voyage-of-time

 

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir