KunduraLab ve Institut français tarafından tasarlanan İstanbul CinéCollective‘in ilki, Fransa Dışişleri Bakanlığı‘nın desteğiyle, 24-29 Haziran 2024 tarihleri arasında Beykoz Kundura‘da gerçekleştirilecek. KunduraLab ve Institut français’in, heyecan verici yeni projelerin geliştirilmesini teşvik eden, yaratıcı ve işbirlikçi bir alanı oluşturmak adına yaptığı ortak açık çağrı döneminde son günlere girildi. Atölye çalışmaları, eğitimler ve uluslararası değişim programlarını içeren bir hafta sürecek bir kapasite geliştirme programı olarak tasarlanan İstanbul CinéCollective’e katılmak isteyen sinemacılar projelerini 24 Mayıs 2024 Cuma günü saat 18.00’a kadar gönderebilirler.
Haziran 2024’te gerçekleşecek bir haftalık kapasite geliştirme programı olan İstanbul CinéCollective ile katılımcılar arasında karşılıklı diyalog ve fikir alışverişi için güvenli, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ortam yaratılması projenin hedefleri arasında yer alıyor. İstanbul CinéCollective, sinemacılara kurmaca, belgesel veya hibrit film projelerini (hem ilk hem de ikinci uzun metraj filmler için) geliştirirken destek olmayı ve onlara eşlik etmeyi hedefliyor. Bölgesel bir modül olarak tasarlanan İstanbul CinéCollective, aynı zamanda katılımcılar için yaratıcı bir merkez oluşturmayı ve farklı ülkelerden sinemacılar arasında kalıcı ilişkiler geliştirmeyi, böylece kültürel çeşitliliği ve fikir alışverişini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Yaratıcı Ve Hevesli Sinemacıların İşbirliğine Dayanan Kültürlerarası Bir Çalışma Platformu
İstanbul CinéCollective, belgesel, kurmaca ya da hibrit türlerde çalışan, metodolojilerini derinlemesine geliştirmek isteyen her sinemacıya açık olacak şekilde tasarlandı. Sinema sanatının kültürlerarası aktarımını şekillendirmede yenilikçi yaklaşımların önemine vurgu yapan İstanbul CinéCollective, sadece Türkiye’den katılacak sinemacılara değil; aynı zamanda Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İran ve Türkmenistan uyruklu sinemacıların da katılımına açık. Seçilen katılımcılar ve projeleri 3 Haziran 2024 Pazartesi günü açıklanacak.
İstanbul CinéCollective’in dört üyeden oluşan jürisinde Eurasiadoc için çektiği ilham veren belgeseller ve eğitici dersleriyle tanınan, film yönetmeni ve Ecran Libre’nin sanat yönetmeni Samuel Aubin, ARTEFACT Production’ın kurucu ortağı ve çok sayıda ödüllü belgeselin yazarı Gürcü belgeselci Nino Orjonikidze, dünya çapında birçok ödül alan kısa filmlerin yanı sıra müzik videoları, interaktif film ve reklamın yönetmenliğini üstlenmiş, ilk uzun metraj filmi ‘Kar ve Ayı’ ile birçok uluslararası ödüle layık görülen yönetmen, senarist ve yapımcı Selcen Ergun ve kendi prodüksiyon şirketi Lita House of Production bünyesinde etnografik belgesel projeleri geliştiren, beraberinde film ve performans alanında küratörlük yapan sanatçı S. Buse Yıldırım bulunuyor.
Alanında Uzman Eğitmenlerle Fikir Alışverişinde Bulunma Şansı
İstanbul CinéCollective’in eğitmenleri arasında kurmaca ve belgesel film alanlarında ustalıklarını kanıtlamış isimler yer alıyor.Adrian Sitaru, Béla Tarr, Julia Murat ve Panos Koutras gibi yönetmenlerin ortak yapımcılığını üstlendiği MPM Film’in kurucu ortağı Juliette Lepoutre, sinema dünyasının genç ve başarılı isimlerinden, filmleri ve medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, IFFR ve IDFA gibi birçok önemli festivalde gösterilen Deniz Tortum ve !f Istanbul (2011-2018), Sundance Institute Documentary Fund ve Kaunas International Film Festival için yaptığı çalışmalarla tanınan ve son dönemde Tiohti:áke’de (Montreal) Acéphale isimli bir dağıtım/yapım şirketinin kurucusu olan Mustafa Uzuner eğitmenler arasında yer alıyor. Samuel Aubin ve Nino Orjonikidze jüri görevlerinin yanı sıra İstanbul CinéCollective kapsamında eğitmenler arasında da yer alacak.