Pera Müzesi, Yunanistan sinemasının klasikleşmiş ve ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan Yunanistan Sineması Günleri ’ne ikinci kez ev sahipliği yapıyor. Theo Angelopoulos, Costas Vrettakos, Jules Dassin gibi auteur yönetmenlerin imzasını taşıyan 24 filmlik seçki, 21-26 Kasım arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilecek. Programda, Yunan avangardının ünlü ismi Eva Stefani’nin yürüteceği bir masterclass da yer alıyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ve Türkiye’den istos film ile istos yayın’ın ortaklığında düzenlenen Yunanistan Sinema Günleri’ne ikinci yılında da ev sahipliği yapıyor. Yunanistan sinemasının usta yönetmenlerinin 1960’lardan 1990’lara uzanan bir zaman diliminde ürettikleri eserlerden 24 filmlik bir seçki, restore edilmiş kopyalarıyla Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşuyor. Bu yıl kolektif hafıza, insan hakları, göç ve diaspora temalarına odaklanan Yunanistan Sinema Günleri, 21-26 Kasım tarihlerinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşecek.
Sıra dışı bir açılış filmi: “Prova”
Yunanistan Sinema Günleri programı, unutulmaz film noir’ların yönetmeni Jules Dassin’in sıradışı filmi Prova (1974) ile açılıyor. Bir bodrum katında gizlice çekilen ve dört haftada tamamlanan Prova, 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nde 40 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan isyanı, belgeler, röportajlar, şarkılar ve şiirler aracılığıyla yeniden inşa ediyor. Olayları canlandıranlar ise Melina Merkuri, Lillian Hellman, Maximilian Schell, Arthur Miller, Laurence Olivier gibi usta isimler.
Ülke tarihine mercek tutan klasikler
Theo Angelopoulos’un Yeni Yunanistan Sineması’nın zirvesi kabul edilen epik başyapıtı Kumpanya (1975), Yunanistan’ı şehir şehir dolaşan bir tiyatro grubunu 1939-1952 yılları arasında takip ediyor. Film boyunca ülkenin travmatik tarihi ile grup üyelerinin özel yaşamları birbirine karışıyor.
Pantelis Voulgaris, Selanik Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine değer görülen Mutlu Gün (1976)ile seçkide yer alıyor. Filmde, çorak bir adada sürgündeki mahkûmların yaşadığı sayısız fiziksel ve psikolojik şiddet, çarpıcı bir biçimde beyazperdeye yansıyor.
Takis Spetsiotis imzalı Meteor ve Gölge (1985), Atina toplumunda -özellikle geldiği sosyal sınıfta- tartışmalara neden olan ve eserleri kadar skandallarıyla da döneme damgasını vuran şair Napoleon Lapathiotis’in (1888-1944) hayatını anlatıyor.
Dimos Avdeliodis’in iki okul arkadaşının yaz tatilinde yaşadıklarını mizahi ve hüzünlü bir dille anlatan Yaralı Ağaç (1986) filmi, 1960 yılında Sakız Adası’nda geçiyor.
Dionysis Haritopoulos’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Helidona’nın Çocukları (1987), yönetmen Costas Vrettakos’un imzasını taşıyor. İç Savaş’tan 80’lere uzanan trajik bir hikâyeyi beyazperdeye taşıyan film, bir televizyon belgeseli için Yunanistan kırsalındaki Helidona köyüne giden bir gazeteciyle yönetmeni odağına alıyor.
Fotos Lambrinos imzalı Doxobus (1987), izleyiciyi Bizans’ta ilk iç savaşın patlak verdiği ortaçağ Makedonya’sına götürüyor.
Lakis Papastathis’inSelanik Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne değer görülen filmi Theofilos (1987),Yunanistan modern sanatının öncül halk ressamı Theofilos Hatzimichail’in yaşam hikâyesine odaklanıyor.
Nikos Koundouros imzalı Byron: Şeytan İçin Bir Ezgi (1992) ise, 19. yüzyıl romantik şairlerinden, Yunanistan aşığı Lord Byron’ın ölümünden önceki son günlerini anlatıyor.
Yönetmenliğini Giorgos Korras ve Christos Voupouras’un üstlendiği, ülkenin göçmen politikalarını eleştiren Görüşürüz (1997), Hristos isimli bir tarihçinin, bir grup Arnavut kaçak göçmenle tanışmasıyla başlayan, ruhsal ve ideolojik bir dönüşüm hikâyesi.
Yunanistan belgesel sinemasının dönüm noktaları
Yunanistan Sinema Günleri, belgesel seçkisiyle de dikkat çekiyor. Lambros Liaropoulos’un Diğer Mektup (1976) filmi, 1965-75 yılları arasında yeni bir özgürlüğe uyum sağlamaya çabalayan Atina hakkında çarpıcı bir deneme sunuyor.
Sakis Maniatis ve Yorgos Tsemberopoulos’un birlikte yönettiği, çağdaş Yunanistan sinemasının en önemli belgesellerinden biri olan Megara (1974), ülkenin gördüğü en ciddi ekolojik felaketlerden birini ele alıyor.
İzleyiciyi cinsiyet rollerinin geleneksel normlardan farklı olduğu Fournoi Adaları’nda bir yolculuğa çıkaran Fournoi, Bir Kadın Toplumu (1983) filmi Alinda Dimitriou ve Nikos Kanakis’in imzasını taşıyor.
Menelaos Karamaghiolis’in Yunanistan belgesel film tarihinde kilometre taşı olarak görülen filmi Rom (1989), Avrupa’daki Romanların yaşamlarını dört farklı karakterin bakış açısıyla izleyiciye sunuyor.
Üzerinde uzun düşündüren kısalar
Film programında ayrıca 9 filmlik bir kısa film seçkisi yer alıyor. Bu seçki içinde yer alan ve Yunanistan sinemasının usta isimlerinden Takis Kanellopoulos’un ilk filmi olan Makedon Düğünü (1960), etnografik sinemanın önemli örnekleri arasında kabul ediliyor.
Yunanistan’ın politik ismi Grigoris Lambrakis’in öldürülmeden önceki son saatlerini ve cenazesinde yaşanan olayları aktaran, Dimos Theos ve Fotos Lambrinos’un birlikte yönettikleri Mayıs’ta 100 Saat (1964), Costa-Gavras’ın meşhur filmi Z–Ölümsüz’ün de temelini oluşturan olayları konu alıyor.
Thodoros Maragos’un Arsa (1971) filmi, Atina’nın Petralona bölgesindeki boş bir arsada, yılın üç mevsimi boyunca yaşamın akışını politik bir dille anlatıyor.
Lakis Papastathis’in 120’den fazla kartpostal ve fotoğrafı kullanarak hazırladığı Amerika’dan Mektuplar (1972), Yunan göçünü odağına alıyor.
Yunanistan ve Türkiye’den Almanya’ya göç edip Berlin, Kreuzberg’de kendilerine yeni bir hayat kuran işçilerin hayatlarından kesitler içeren Son Durak Kreuzberg (1975), Giorgos Karypidis’in imzasını taşıyor.
Dimitris Stavrakas, 1970’ler Atina’sında yaşayan trans bir kadının bir gününü anlatan Betty’de (1979) izleyiciyi dönemin çok ötesinde bir karakterle tanıştırıyor.
Lefteris Xanthopoulos’un “Türk tepeleri” anlamına gelen filmi Tourkovounia (1982), 1950’lerde Atina’daki iç göçe ve bunun kentte yarattığı dönüşüme tanıklık ediyor.
Pantelis Voulgaris’e Selanik Film Festivali En İyi Kısa Film Ödülü ve Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü’nü getiren Kaplan Jimmy (1966), ailesini geçindirmek için Atina sokaklarında gösteriler yapan, inanılmaz bir fiziksel güce sahip Kaplan Jimmy lakaplı gencin hikâyesini beyazperdeye taşıyor.
Dimitris Koutsiabasakos imzalı Herakles, Ahelous Nehri ve Büyükannem (1997) filmi ise yönetmenin, büyükannesi Dimitra’nın baraj inşaatı tehdidi altındaki evini odağına alıyor.
Eva Stefani ile ustalık sınıfı atölyesi
Yunanistan Sinema Günleri’nde bu yıl, film gösterimlerine ilgi çekici bir atölye eşlik ediyor. Yunan avangardının ünlü ismi sinemacı, şair ve görsel sanatçı Eva Stefani, program kapsamında 22 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de Pera Müzesi’nde ücretsiz bir masterclass (ustalık sınıfı atölyesi) düzenliyor. Çıkış filmi Atina’nın gösterimi için İstanbul’a gelen sanatçı, gösterimin hemen ardından, bağımsız bir sanatsal yaratım olarak belgeselin sinemadaki konumu üzerine bir konuşma yapacak.
Bu program kapsamındaki tüm
gösterim ve etkinliklere katılım ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal
düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+
uygulamasına tabidir.
Yunanistan Sinema Günleri Programı:
21 Kasım Salı
19.00 Prova (92′)
22 Kasım Çarşamba
13.00 Rom (76′)
15.00 Meteor ve Gölge (101’)
17.30 Fournoi, Bir Kadın Toplumu (48’)
19.00 Atina (40’)
20.00 Eva Stefani ile Masterclass: “Belgesel: Gözlem Oyunu”
23 Kasım Perşembe
13.00 Megara (79′)
15.30 Helidona’nın Çocukları (118’)
18.00 Doxobus (105’)
24 Kasım Cuma
13.00 Yaralı Ağaç (75′)
15.00 Theofilos (115’)
17.30 Diğer Mektup (75’)
19.30 Kumpanya (230’)
25 Kasım Cumartesi
11.00 KISA FİLMLER SEÇKİSİ
Makedon Düğünü(29’)
Arsa (13’)
Tourkovounia (23’)
Herakles, Ahelous Nehri ve Büyükannem (28’)
Amerika’dan Mektuplar (19’)
Mayıs’ta 100 Saat (20’)
Son Durak Kreuzberg (22’)
Betty (33’)
Kaplan Jimmy (14’)
15.30 Mutlu Gün (110’)
18.30 Görüşürüz (125’)
26 Kasım Pazar
19.00 Byron: Şeytan İçin Bir Ezgi (138’)
Film Detayları
Prova | The Rehearsal
Yönetmen: Jules Dassin
Oyuncular: Melina Mercouri, Mikis Theodorakis, Rénos Mandis, Olympia Dukakis
Yunanistan, Birleşik Krallık, 1974, 92′, DCP, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Rififi, Brute Force ve The Naked City gibi unutulmaz film noir’ların yönetmeni Jules Dassin’in en sıradışı filmlerinden biri olan Prova, New York’taki bir stüdyoda gizlice çekildi. Sadece dört haftada, çok düşük bir bütçeyle tamamlanan film, 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nde yaşanan öğrenci isyanını yeniden canlandırıyor. 17 Kasım’da 40 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan olayları belgeler, röportajlar, şarkılar ve şiirler aracılığıyla yeniden inşa eden film, Melina Merkuri, Lillian Hellman, Maximilian Schell, Arthur Miller, Laurence Olivier gibi isimleri aynı isyanda buluşturuyor.
Rom
Yönetmen: Menelaos Karamaghiolis
Anlatıcılar: Ilektra Alexandropoulou, Yorgos Konstas, Menelaos Karamaghiolis, Marika Tziralidou
Yunanistan, 1989, 76′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Yunanistan belgesel film tarihinde kilometre taşı olarak görülen film, Avrupa’daki Romanların yaşamlarını dört farklı kişinin bakış açısıyla izliyor. Öğretmen, köklerine derinlemesine dalarken; fotoğrafçı, yazılı bir geleneği veya resmi bir tarihi olmayan bir toplumun şu anki gerçekliğini fotoğraflarla belgeliyor. Yaşlı kadın Tamara, anlattığı efsaneler ve eski hikâyelerin rehberliğinde kolektif bir hafızayı canlandırıyor; genç Aima ise, yeni neslin bakış açısından geleceğe ve kimlik arayışına dair başka bir perspektif sunuyor. İşlediği konu ve tarzıyla oldukça cesur bir deneme olan film, döneminde büyük şaşkınlık yaratmış ve devlet televizyonunda gösterimi yasaklanmıştı.
Meteor ve Gölge | Meteor & Shadow
Yönetmen: Takis Spetsiotis
Oyuncular: Takis Moschos, Nikos Alexiou, Aristotelis Aposkitis
Yunanistan, 1985, 101′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
1888-1944 yılları arasında yaşamış bohem şair Napoleon Lapathiotis’in yükseliş ve çöküşünün dokunaklı ve trajik hikâyesi. Bir eşcinsel, uyuşturucu bağımlısı ve komünist olarak, Atina toplumunda ve özellikle geldiği sosyal sınıfta tartışmalara neden olan Lapathiotis, hayatından derin izler taşıyan şiirleriyle olduğu kadar skandallarıyla da döneminin en ikonik isimlerindendi.
Fournoi, Bir Kadın Toplumu | Fournoi, A Female Society
Yönetmenler: Alinda Dimitriou, Nikos Kanakis
Anlatıcı: Nikos Kanakis
Yunanistan, 1983, 48′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Bizi Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Fournoi Adaları’nda bir yolculuğa çıkaran film, köklü bir denizcilik tarihine ve zengin bir kültüre sahip yerel halkla tanıştırıyor. Cinsiyet rollerinin geleneksel normlardan farklı olduğu bu adada erkekler, geçimlerini sağlamak için uzak denizlere açılıyor. Kadınlar ise sadece ev işlerini yönetmek ve çocukları büyütmekle kalmıyor, inşaattan tarıma kadar pek çok alanda çalışarak adanın ekonomisini de kontrol ediyor.
Atina | Athinai
Yönetmen: Eva Stefani
Yunanistan, 1995, 40′, DCP, renkli
Yunanca ; Türkçe, İngilizce altyazılı
1995 baharında bir gece, Atina’daki Larissa Tren İstasyonu’ndaki yaşamı izleyen kamera, istasyonun “kiracıları” olan Antonia, Florakis ve George’la tanıştırıyor bizi. Çekimleri dört hafta boyunca süren film, tek bir akşamın kronolojik yapısını takip ederek istasyonda yaşayan insanların bir galerisini sunuyor: Evsizler, askerler ve göçmenler, farklı dünyaların buluştuğu ve bir arada var olduğu bir alanı tanımlıyor.
Megara
Yönetmenler: Sakis Maniatis, Yorgos Tsemberopoulos
Yunanistan, 1974, 79′, DCP, renkli, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Çağdaş Yunanistan sinemasının en önemli belgesellerinden biri olan Megara, ülkenin gördüğü en ciddi ekolojik felaketlerden birini kayda alıyor. 1973’te hükümet, bir petrol rafinerisi yapmak için ulu zeytin ağaçlarının olduğu geniş bir tarım arazisini kamulaştırma kararı alır. Toprağı ve zeytin ağaçları için ayaklanan Megara köyü sakinlerinin haklı isyanı, askeri cunta karşıtı ilk kitlesel protestolardan birine dönüşür.
Helidona’nın Çocukları | Children of Helidona
Yönetmen: Costas Vrettakos
Oyuncular: Vassilis Diamantopoulos, Mary Hronopoulou, Mara Martika, Ilias Logothetis
Yunanistan, 1987, 118′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Dionysis Haritopoulos’un aynı adlı romanından uyarlanan film, bir televizyon belgeseli için Yunanistan kırsalındaki Helidona köyüne giden bir gazeteci ile yönetmeni odağına alıyor. Politik nedenlerle dağılmış bir ailenin yaşadıklarını araştıran ikili, İç Savaş’tan 80’lere uzanan trajik bir hikâyenin parçalarına ulaşıyor.
Doxobus
Yönetmen: Fotos Lambrinos
Oyuncular: Tasos Palatzidis, Stelios Kapatos, Varvara Mavromati
Yunanistan, 1987, 105′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Film, Bizans’ta ilk iç savaşın patlak verdiği 14. yüzyılda, Orta Çağ Makedonya’sında geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Bir Bizans köyü olan Doxobus’tan Xenos adlı genç bir adam önce bir manastırda büyüyüp sonra da iç savaşa katılarak savaşın sert rüzgârların tecrübe ediyor. İmparatorun yenilgisi ve Xenos’un kahramanlıklarıyla öne çıktığı devrimcilerin zaferi, ona cesaretinin ödülünü getiriyor.
Yaralı Ağaç | The Tree We Hurt
Yönetmen: Dimos Avdeliodis
Oyuncular: Yannis Avdeliodis, Nikos Mioteris, Marina Delivoria
Yunanistan, 1986, 75′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
1960 yılında Hios (Sakız) Adası… Okulların kapanmasından hemen önce talihsiz bir olay yüzünden ayrılan iki arkadaş, yazın ortasında yeniden karşılaşır ve birlikte unutamayacakları bir tatil yaşarlar. Mizah ve hüznü buluşturan hikâyesiyle kalpleri ısıtan film, masumiyete ve çocukluğa samimi bir övgü.
Theofilos
Yönetmen: Lakis Papastathis
Oyuncular: Dimitri Katalifos, Manthos Athinaios, Thodoros Exarhos, Irini Hatzikonstadi
Yunanistan, 1987, 115′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Selanik Film Festivali’nde En İyi Film seçilen bu biyografik drama, ölümünden sonra keşfedilmiş halk ressamı Theofilos Hacimihail’in hayatını anlatıyor. Geleneksel Yunan motiflerini işlediği eserlerinde, mitolojiden ve günlük yaşamdan hikâyeler anlatan Theofilos, hiçbir eğitim almamış olsa da, çağdaşı ressamlarla yarışacak ilerici teknikler geliştirmiş ve Modern Yunanistan sanatının en önemli figürlerinden biri olmuştur.
Diğer Mektup | The Other Letter
Yönetmen: Lambros Liaropoulos
Anlatıcı: Kostas Kastanas
Yunanistan, 1976, 75′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Diğer Mektup, otobiyografik bir kayıt olduğu kadar, 1965-1975 yılları arasında yeni bir özgürlüğe uyum sağlamaya çabalayan Atina hakkında çarpıcı bir deneme niteliğinde.
Kumpanya | The Travelling Players
Yönetmen: Theo Angelopoulos
Oyuncular: Eva Kotamanidou, Vangelis Kazan, Aliki Georgouli, Kyriakos Kativanos
Yunanistan, Birleşik Krallık, 1975, 230′, DCP, renkli
Yunanca, İngilizce, Almanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Yeni Yunanistan Sineması’nın zirvesi kabul edilen Theo Angelopoulos filmi, 1939-1952 yılları arasında Yunanistan’ı şehir şehir dolaşan bir tiyatro grubunu takip ediyor. Sahneledikleri oyun pastoral halk hikâyesi olan “Golfo” olsa da, oyuncular kendi hayatlarında Aiskhylos’un Oresteia Üçlemesi’ni yaşıyor. Yunanistan’ın travmatik tarihi ile grup üyelerinin özel yaşamları birbirine karışıyor.
Mutlu Gün | Happy Day
Yönetmen: Pantelis Voulgaris
Oyuncular: Zorz Sarri, Giorgos Moshidis, Stavros Kalaroglou
Yunanistan, 1976, 110′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Bu çorak adada hayat, sürgündeki mahkumlar için cehennemi andırır: sorgular, psikolojik ve fiziksel şiddet, keyfi cezalar ve sayısız işkence… Günlerden bir gün, boyun eğmeyi reddeden mahkûmlardan biri işkenceye maruz kalırken kaçar ve denize düşer. Bu olay, hapishane yönetimi için kabul edilemezdir, hele de Kraliçe’nin adayı ziyaret edeceği bir vakitte.
Görüşürüz | See You
Yönetmenler: Giorgos Korras, Christos Voupouras
Oyuncular: Akis Sakellariou, Muzafer Zifla, Armando Dauti
Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan, 1997, 125′, DCP, renkli
Yunanca, Arnavutça; Türkçe, İngilizce altyazılı
Otuz beş yaşındaki tarihçi Hristos, tesadüfen bir grup Arnavut kaçak göçmenle tanışır. Victor, Ömer ve Fuad’ın kendilerine özgü mizahı, iyimserlikleri ve cesareti Hristos’u büyüler. Bu onda ruhsal olduğu kadar ideolojik bir dönüşüm de yaratacaktır.
Byron: Şeytan İçin Bir Ezgi | Byron: Ballad for a Daemon
Yönetmen: Nikos Koundouros
Oyuncular: Manos Vakousis, Farhad Mahmoudov, Vera Sotnikova
Yunanistan, 1992, 138’, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
19. yüzyıl romantik şairlerinden Lord Byron’ın ölümünden önceki son günlerini anlatan film, dönemin politik inancı ve mücadelesine adeta bir övgü. Film, sadece bir şair olarak değil, aynı zamanda Yunanistan’a olan aşkı ve devrimci ruhuyla da benzersiz bir Byron portresi sunuyor.
KISA FİLMLER SEÇKİSİ
Makedon Düğünü | Macedonian Wedding
Yönetmen: Takis Kanellopoulos
Yunanistan, 1960, 29′, DCP, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Yunanistan sinemasının usta isimlerinden Takis Kanellopoulos’un ilk filmi Makedon Düğünü, Batı Makedonya’daki Velvedo adlı bir köyün geleneklerini ve bir düğünün hazırlıklarını izliyor. Etnografik sinemanın ilk önemli örneklerinden olan filmde Kanellopoulos’un şiirsel bakışı, kökleri çok uzun zaman öncede kalmış, kaybolan bir dünyayı lirik bir şiire dönüştürüyor.
Arsa | The Plot
Yönetmen: Thodoros Maragos
Oyuncular: Spyros Kalogirou, Marilyse Preisler, Nassos Katakouzinos, Stavros Konstantarakos
Yunanistan, 1971, 13′, DCP, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Atina’nın Petralona bölgesindeki boş bir arsada, yılın üç mevsimi boyunca yaşamın akışını izleriz: Sonbaharda buraya lunapark kurulur, kışları burası mahalleli çocuklar için futbol sahasına, ilkbaharda da okulun jimnastik gösterileri için stadyuma dönüşür. 70’lerde Atina’nın dezavantajlı mahallelerinden birinde yaşamın nasıl şekillendiğinin kompozisyonunu çizen Theodoros Maragos, zamanın geçişini insanların üzerinde bıraktığı derin izlerde yakalar. Çok basit araçları kullanarak ve olağanüstü içsel bir ritimle bir mekânı gerçekçi bir şekilde tasvir ederken, önemsiz görünen şeyleri politik bir şiire dönüştürür.
Tourkovounia
Yönetmen: Lefteris Xanthopoulos
Yunanistan, 1982, 23′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
1950’lerde Atina’daki Tourkovounia (Türk) tepelerinin en yüksek zirvesinde kaçak yapılar görünmeye başlar. Bunlar, ülkenin farklı bölgelerinden gelen ve ev diyebilecekleri bir yer arayışındaki göçmen aileler tarafından kurulmuştur.
Herakles, Ahelous Nehri ve Büyükannem | Hercules, the River Achelous, and My Grandmother
Yönetmen: Dimitris Koutsiabasakos
Oyuncular: Kyriakos Gogos, Dimitra Goroitou, Evangelos Tentolouris
Yunanistan, 1997, 28′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Yönetmenin büyükannesi de olan Dimitra 88 yaşındadır ve Pindos Dağları’ndaki Armatoliko köyünde tek başına yaşamaktadır. Nehir tanrısı Ahelous’un aşkı için Herakles’le savaştığı Ahelous Nehri’nin kıyısında yer alan köy, adını da bu mitten alır. Dimitra’nın evi, göl haline gelmesi planlanan bir baraj inşaatının tam ortasında bulunmaktadır. Tesadüfe bakın ki, barajın inşasında kullanılacak malzemeler “Herakles” adlı bir çimento şirketine aittir ve Akhelous ile Herakles’in çağlar boyu süren savaşı bugün de devam etmektedir.
Amerika’dan Mektuplar | Letters from America
Yönetmen: Lakis Papastathis
Anlatıcı: Theodoros Katsadramis
Yunanistan, 1972, 19’, DCP, renkli, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
120’den fazla kartpostal ve fotoğrafın kullanıldığı film, Lakis Papastathis’in bir antikacıda keşfettiği mektup koleksiyonundan yola çıkıyor. 1905 yılında Amerika’ya göç eden Anastasios’un elli yıl boyunca memleketi Gytheio’ya gönderdiği bu mektuplar, göçe zorlanan bir ulusun köklerinden nasıl koparıldığının tanıklığını teşkil ediyor.
Mayıs’ta 100 Saat | 100 Hours in May
Yönetmenler: Dimos Theos, Fotos Lambrinos
Yunanistan, 1964, 20’, DCP, renkli, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Costa-Gavras’ın ünlü filmi Z–Ölümsüz’ün temelini de oluşturan olayları konu alan film, Grigoris Lambrakis’in öldürülmeden önceki son saatlerini ve cenazesinde yaşananları anlatıyor. Lambrakis’i bir politik fenomen olarak işleyen film, Yunanistan tarihinin önemli bir dönemine de ışık tutuyor.
Son Durak Kreuzberg | Last Stop Kreuzberg
Yönetmen: Giorgos Karypidis
Yunanistan, 1975, 22’, DCP, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
70’lerde Batı Berlin bölgesindeki Kreuzberg ilçesi, Almancada “Gastarbeiter” (konuk işçi) olarak tarif edilen yabancı işçilere ev sahipliği yapmaktadır. Yunanistan ve Türkiye’den göç etmiş bu insanlar, bir yandan ulusal kimliklerini korumaya çalışırken, bir yandan da daha iyi bir gelecek için mücadele etmektedir. Film, “Gastarbeiter”lerin yaşadıkları ırkçılık, kültürler arası kaçınılmaz çatışmalar, sürgünde ve yabancı olmak gibi sorunları izlerken, kendini köksüz hisseden tüm kuşakların kolektif sıkıntısını da yakalıyor.
Betty
Yönetmen: Dimitris Stavrakas
Katılımcı: Betty Vakalidou
Yunanistan, 1979, 33′, DCP, renkli
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
Atina’da yaşayan Betty adlı bir trans kadının bir gününü anlatan belgesel, döneminin çok ötesinde bir karakterle tanıştırıyor bizi. Stavrakas’ın kamerası Betty’nin gündelik hayatını yakından izliyor ve onun bir peri kızına dönüşüp çalışmaya çıktığı Syngrou Caddesi’nde yaşadıklarının da tanığı oluyor. Kameraya korkusuzca bakan bu kadının ömrü boyunca uğradığı zorbalık hikâyelerini dinlerken gün bitiyor ve geçmiş ile bugün birbirine karışıyor.
Kaplan Jimmy | Jimmy the Tiger
Yönetmen: Pantelis Voulgaris
Oyuncular: Spyros Kalogirou, Marilyse Preisler, Nassos Katakouzinos
Yunanistan, 1966, 14′, DCP, siyah beyaz
Yunanca; Türkçe, İngilizce altyazılı
İnanılmaz bir fiziksel güce sahip olan “Kaplan Jimmy”, ailesini geçindirmek için Atina sokaklarında gösteriler yapar. Bir gün yanına genç bir kadın yaklaşır ve bir gazete haberi için onun fotoğrafını çekmek istediğini söyler. Aralarında bir yakınlaşma olur ve birlikte otelde bir gece geçirirler. Ertesi sabah Jimmy, bir kabusa uyanır.