Pera Film “Kristal Berraklığı” Sergisini “Kayıp Rüzgarlar” Seçkisiyle Kapatıyor

Yazan: Ayşe Ebru

Pera Film, Mart ayının ikinci programında “Kristal Berraklığı” sergisinden ilhamla hazırladığı seçkiyi sinemaseverlerle buluşturuyor. Pera Müzesi web sitesi üzerinden gösterime sunulan “Kayıp Rüzgârlar” adlı programda, deneysel sinemanın önemli ismi Caryn Cline’ın botanicollage tekniğiyle oluşturduğu filmleri ile, ödüllü yönetmen Belma Baş’ın prömiyeri Toronto Film Festivali’nde yapılan Zefir filmi yer alıyor.

Pera Müzesi Film ve Video Programları, Kristal Berraklığı sergisi kapsamında hazırladığı “Kayıp Rüzgârlar” adlı programı çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Kristalin simgesel anlamlarının ötesine geçerek güncel sorunları gündeme taşıyan sergide işaret edilen insan-doğa ilişkisi bu kez, filmler aracılığıyla mercek altına alınıyor. Yirmi yılı aşkın süredir renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yapan Caryn Cline, botanicollage tekniğiyle ürettiği 3 filmle, Belma Baş ise ilk uzun metrajlı kurmaca filmi Zefir ile seçkide yer alıyor.

Doğal ve yapayın şaşırtıcı uyumu: Botanicollage

Film yapımcısı, küratör ve öğretmen Caryn Cline, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak, tanıdık şeyleri yabancı bağlamlarda, farklı bir bakış açısıyla izleyiciye sunuyor. İlk kez Stan Brakhage tarafından kullanılan ve kendisinin botanicollage adını verdiği teknikle sıra dışı animasyonlar yaratan Cline, normalde gözden kaçan küçük doğal objelerin film karesini doldurduğunda nasıl etkileyici formlara dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Çiçek ve yaprak gibi organik materyalleri film şeridine yapıştırarak deneysel eserler üreten yönetmen, bitkileri tanıdık olmadığımız ortamlarda sunarak “gerçekliği tamamen değiştirmeyi” hedefliyor ve bizi bitki dünyasıyla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor. Program kapsamında, İnsan Soyu Ota Benzer, Kayıp Rüzgârlar ve Kelebek Felaketi adlı kısa filmler Pera Film izleyicileriyle buluşuyor.

Doğanın yanında her şey geçici…

Belma Baş’ın ödüllü kısa filmi Poyraz’ı tematik olarak izleyen Zefir, yönetmenin ilk uzun metraj kurmaca filmi olma özelliğini taşıyor. Çekimleri Ordu’nun Çambaşı yaylasında gerçekleştirilen film, doğanın sürekliliği ile insanın geçiciliği arasındaki karşıtlığa mercek tutuyor. 11 yaşında başına buyruk bir kız çocuğu olan Zefir’in kayıp ve ölüm gibi temalarla kurmaya çalıştığı ilişkiyi, doğayla olan karşılaşmalar paralelinde izleyiciye aktaran filmin dünya prömiyeri Toronto Film Festivali’nde yapılmıştı.

Kayıp Rüzgârlar film programı, 12 – 26 Mart tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesi üzerinden izlenebilir.

Çevrimiçi film programı sadece Türkiye’deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Kayıp Rüzgârlar Gösterim Programı
12 – 26 Mart 2021

Zefir (93’)
Zephyr

İnsan Soyu Ota Benzer (12’)
All Flesh is Grass

Kayıp Rüzgârlar (3’)
Lost Winds

Kelebek Felaketi (6’)
Butterfly Disaster

Kayıp Rüzgârlar Film Detayları

Zefir / Zephyr
Pera Film

Yönetmen: Belma Baş
2010, 93’, renkli, Türkçe, İngilizce alt yazılı

Zefir, Belma Baş’ın ödüllü kısa filmi Poyraz’ı tematik olarak izleyen ilk uzun metraj kurmaca filmi. Filme adını veren Zefir, başına buyruk bir çocuktur, yaz tatilini annesinden uzakta büyükannesiyle birlikte yayla evinde geçirmektedir. Annesi sonunda çıkagelir, ama onu almaya değil, vedalaşmaya. Zefir annesini bırakmamaya kararlıysa da bu işin sonu kötü olacaktır.

İnsan Soyu Ota Benzer / All Flesh is Grass
Pera Film

Yönetmen: Caryn Cline
2017, 12’, renkli, diyalogsuz

All Flesh is Grass, Missouri eyaletinin kırsal bir yerindeki mera restorasyon alanını belgeleyen deneysel bir belgesel.

Kayıp Rüzgârlar / Lost Winds
Pera Film

Yönetmen: Caryn Cline
2017, 3’, renkli, diyalogsuz

Kaliforniya, San Clemente’de mekâna has olarak yaratılan ve hem planlanmış hem de “tesadüfi” animasyonlar içeren bir botanicollage filmi.

Kelebek Felaketi / Butterfly Disaster

Yönetmen: Caryn Cline
2019, 6’, renkli, diyalogsuz

ABD’deki kral kelebeklerinin soyunun tükenmesini konu alan film, buluntu görüntülerin üzerinde oynanmasıyla çekilmiş. Yönetmen, kelebeklere ve suni gübre serpen uçaklara ait arşiv görüntüleri üzerinde çoklu pozlama, çizdirme ve renklendirme yöntemleriyle oynamalar yaparak, kimin istila edilen, kimin de gerçek istilacı olduğunu sorgulayan bir görsel kompozisyon hazırlıyor.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir