“Küür Belgesel Geliştirme Atölyesi”, 9. Pembe Hayat KuirFest’te!

Yazan: Ayşe Ebru

İstanbul ayağını 24-26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirecek Pembe Hayat KuirFest‘te, filmlerin dışında çeşitli atölyeler de yer alıyor. Katılmak isteyenlerin başvuru formunu doldurmayı unutmaması gerekiyor!

“Küür Belgesel Geliştirme Atölyesi” kurmaca dışı sinemanın geliştirme, prodüksiyon ve post-prodüksiyon evrelerini kapsamaktadır. Atölyede hikâye, yapım ve fonlama, etki ve dağıtım gibi başlıklarda kolaylaştırıcıların yönlendirmesi ve sorularıyla katılımcılar hem kendi projelerini geliştirecek hem de diğer projelere destek verecekler. Kuir bakış açısıyla “sinemacılığa alttan üstten, önden arkadan yaklaşımlarla” yapılacağı belirtilen atölye çalışmasına Metin Akdemir, Rüzgar Buşki, Burcu Melekoğlu ve Vuslat Karan kolaylaştırıcılığını üstlenecektir.

25 Ocak Cumartesi günü 10:30 – 17:30 arasında düzenlenecek olan atölye, toplamda 7 saat sürecektir. Katılımcıların karşılıklı olarak birbirlerinin yaratıcılıklarını sorgulayacakları ve geliştirmeleri hedeflenen bu keyifli atölyede, katılımcı sayısı 6 kişi olarak belirlenmiştir.

“Eey lubunya, hayalindeki filmi çekmek için gaza mı ihtiyacın var? O zaman başımızın üstünde yerin var” diye çağrıda bulunan Küür Belgesel Geliştirme Atölyesi ‘ne katılmak isteyenler linkteki formu 20 Ocak’a kadar doldurmayı unutmasın!

https://forms.gle/87kX2GS7uCu5jswC6

Daha Fazla Oku: 2. Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü 23 Ocak’ta Takdim Edilecek!

Metin Akdemir Kimdir?

Metin Akdemir, queer aktivist, yönetmen ve yapımcıdır. Ben Geldim Gidiyorum ve Küpeli gibi uluslararası ödüllü kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. 2012’den itibaren LGBTQ+ temalı güncel sanat sergileri organizasyon komitesinde görev aldı. ‘Sınırsız’ isimli queer-feminist sanatçıların yer aldığı sergiler düzenlemeye devam etmekte ve dramaqueer Sanat Kolektifi içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Metin Akdemir halen Türkiye sinemasında eşcinsel arzunun sansürü üzerine olan Çekilemeyen Sahneler adlı belgeseli üzerinde çalışmaktadır.

Rüzgar Buşki Kimdir?

Berlin’de yaşayan sanatçı Rüzgar Buşkin, İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik okudu. Sanatsal üretiminde baskı sanatları ve videonun yanı sıra performans ve fotoğraf üzerine yoğunlaşıyor. Aidiyet, kimlik, arzu ve gelenek gibi temaları araştırıyor. Buşki eski medyayı çağdaş konularla hackleyerek, ahşap ve taş gibi malzemeleri değiştirilebilir medyumlar olarak geri alıyor. Ötekileştirilmiş ve marjinal topluluklarla güçlendirici prodüksiyonlar oluşturarak, film yapım kurallarını kuirleştirerek hibrit belgeseller üretiyor ve yönetiyor. documenta14 – Parliament of Bodies, Atina (2016), 59. Leipzig Uluslararası Belgesel ve Animasyon Film Festivali (2016), Translations – 12. Seattle Transgender Film Festivali (2017), “Queer Disruptions” Konferansı, Columbia Üniversitesi, New York (2018), Berlin Fotoğraf Müzesi (2018), Schwules Museum Berlin (2018), Badischer Kunstverein, Karlsruhe (2019) çalışmalarının sergilendiği festival ve kurumlar arasında. 2019 yılında Zeliş Deniz Queer Sinema Ödülü’nü aldı. Aynı yıl Berlin Sanat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hito Steyerl’in Yeni Medya sınıfından Meisterschüler ünvanıyla mezun oldu. Yine 2019 yılında 26 genç sanatçı arasında yapılan yarışmada birinci seçilerek Karl Hofer Topluluğu ödülüne layık görüldü. Berlin Sanat Üniversitesi’nde Art in Context Yüksek Lisans programına devam ediyor.

Burcu Melekoğlu Kimdir?

Burcu Melekoğlu İstanbul’da yönetmen ve kurgucu olarak çalışmaktadır. Pennsylvania Üniversitesi Sistem Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Philadelphia’daki çeşitli yapım şirketleri ve yerel televizyon kanallarında serbest olarak çalıştı. İkinci durağı olan Los Angeles’da, UCLA School of Film and Television’da yüksek lisans yaptı. Ardından, 2 sene boyunca Los Angeles’da reklam, televizyon ve film projelerinde yardımcı yönetmen olarak görev aldı. Türkiye’ye dönünce, bağımsız filmlerin, özellikle belgesel sinemanın değiştirici gücüne inanarak yapım şirketi MOXIE’yi kurdu. Şu anda post prodüksiyonu tamamlanmakta olan uzun metraj belgesel filmi Mavi Kimlik’in ortak yönetmenliğini ve yapımcılığını yapmaktadır. Kısa Belgesel Projeleri: My First Second Home (2006, Philadelphia IGLF Festival, Chicago Reeling Festival, Girl Fest Hawaii, Poppy Jasper Festival, Out for Reel) , Choose to Heal (2003), Reiki (2002), Bamako (2000).

Vuslat Karan Kimdir?

Vuslat Karan (1984) Marmara Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden mezun oldu. Kısa filmleri Aşk Saçması (2011) ve Akrep (2010) !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali seçkisinde yer aldı. İstanbul’daki ilk kentsel dönüşüm bölgeleri olan Roman mahalleleri ve Romanların yer değiştirtilmesini konu alan belgesel türdeki Şehirden Sökülürken (2007) isimli kısa filmi konuyla ilgili ilk projelerden biridir. Pek çok uzun metraj film ve televizyon projesinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Ardından, 3 sene boyunca bir dijital reklam ve yapım şirketinde yapımcı olarak ve 2 yıl boyunca da bir müzik yapım şirketinde yerel içerik yönetimi ve proje geliştirme departmanlarından sorumlu olarak görev aldı. Son yıllarda ortak yönetmen ve yapımcı olarak üzerinde çalıştığı Mavi Kimlik isimli ilk uzun metraj belgeseli post-prodüksiyon sürecinin son aşamasındadır.

Yorum Yapın

Bunlar da İlginizi Çekebilir